NAMJERNA SABOTAŽA

Islamska država raznijela poznati hotel u Mosulu

22.01.2017 u 20:28

Bionic
Reading

Borci Islamske države u petak su raznijeli poznati hotel u zapadnom Mosulu kako bi spriječili da ga iračke snage koriste kao bazu tijekom svoje ofenzive na taj grad, prenijeli su u nedjelju svjedoci

Dvoje svjedoka su telefonskim putem rekli kako se čini da je Mosul Hotel, sagrađen u obliku stepenaste piramide, nagnut prema jednoj strani nakon dvije eksplozije. Svjedoci su htjeli ostati anonimni jer militanti Islamske države ubijaju one koji su ulovljeni pri komunikaciji s vanjskim svijetom.

Mosul Hotel se nalazi u blizini rijeke Tigris koja teče središtem grada. Iračke snage gotovo su osvojile istočni dio grada, te se pripremaju na napad na zapadnoj obali rijeke. Iračka vojska je u nedjelju objavila kako im za osvajanje cjelokupnog istočnog dijela grada nedostaje još samo četvrt al-Rashidiya na sjeveru.

Koalicija koju predvodi SAD u akciji oslobađanja Mosula od Islamske države iračkim snagama daje zračnu i kopnenu podršku. Militanti te terorističke skupine osvojile su taj drugi najveći irački grad 2014., kad su osnovali i samoprozvani kalifat koji se proteže Irakom i Sirijom.