MIROVNI PREGOVORI

Sirijski pobunjenici pozivaju Ruse da obrane primirje u toj državi

22.01.2017 u 18:55

Bionic
Reading

Sirijski pobunjenici pozvali su Rusiju da se odupre pritisku Irana i sirijske vlade kako bi osigurala da se održi primirje koje je dogovoreno prošlog mjeseca, rekao je u nedjelju šef njihove delegacije na mirovnim pregovorima u Astani

Mohammad Alloush istaknuo je kako bi nemogućnost Rusije da spriječi rasprostranjena kršenja primirja dogovorenog prošlog mjeseca posredstvom Rusije i Turske predstavljalo udarac njezinom utjecaju u Siriji.

'To je pravi ispit ruske moći i utjecaja nad sirijskim režimom i Iranom kao jamcima dogovora, a ako doživi neuspjeh u ovoj ulozi, uslijedit će i veći neuspjesi', naglasio je Alloush u prijestolnici Kazahstana u kojoj u ponedjeljak počinju mirovni razgovori.

Sirijska oporba tvrdi kako vlada i paravojske koje podupire Iran unatoč dogovorenom primirju nastavljaju ofenzive u nekoliko područja u Siriji, uključujući Wadi Baradu u blizini Damaska. Pobunjenici su izrazili nezadovoljstvo navodnom nesposobnošću Moskve da ispuni svoju ulogu jamca dogovora i stvori pritisak na paravojske koje podržava Iran i predvodi libanonski Hezbollah, te smatraju da to ugrožava dogovor postignut u prosincu.

'Rusija želi od izravnog sudionika borbi preći u jamca i neutralnu stranu, no to sprječava sirijski režim koji želi da dogovor propadne, te Iran koji se u Siriji bori preko svojih sektaških milicija', tvrdi Alloush.

Rusija i Turska su glavni organizatori novog kruga mirovnih pregovora koji se od ponedjeljka održavaju u Kazahstanu, te su zbog toga stavile na stranu svoje neslaganje oko političke budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Moskva podržava Assada, a Ankara je ublažila svoje zahtjeve za njegovim odlaskom. Neki izvori tvrde kako je to rezultat dogovora kojim se Sirija želi podijeliti u neformalne zone pod utjecajima regionalnih sila.

Sirijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Bashar Ja'afari, čelnik delegacije te države na pregovorima, u nedjelju je rekao kako će glavne teme biti jačanje crta primirja i postizanje zajedničkog dogovora o borbi protiv terorizma, prenosi sirijska novinska agencija SANA. Dodao je kako Damask očekuje da će na pregovorima sudjelovati samo sirijske strane, a da Turska neće sudjelovati u tom dijalogu.