KONGRES EUROPSKIH DESNIČARA

2017. bit će godina nacionalističkih stranaka

21.01.2017 u 18:14

Bionic
Reading

Predsjednica desno-populističke francuske stranke Front National Marine le Pen izjavila je na susretu predstavnika desno-populističkih stranaka u Europskom parlamentu u subotu u njemačkom Koblenzu kako će 2017. biti godina nacionalističkih stranaka i istodobno je optužila Angelu Merkel da je izbjegličkom politikom naudila vlastitom narodu.

'Prošle je godine anglosaksonski svijet Brexitom i izborom Donalda Trumpa započeo s borbom za vlastitu slobodu. 2017. slijede nacije kontinentalne Europe', rekla je Marine le Pen ukazujući na važne izbore koji se ove godine održavaju u Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Ona je na susretu u organizaciji skupine Europa nacija i sloboda Europskog parlamenta koja okuplja krajnje desne stranke, kritizirala Europsku uniju kao 'antidemokratsku tvorevinu' koja se bori protiv nacionalnih interesa zemalja članica. Le Pen je u svom govoru pred zastupnicima, ali i vodećim europskim političarima krajnje desnice poput Nizozemca Geerta Wildersa, Mattea Salvinija iz talijanske Sjeverne lige i Frauke Petry iz Alternative za Njemačku (AfD) oštro osudila izbjegličku politiku Angele Merkel. 'Angela Merkel je protiv volje vlastitog naroda u zemlju pustila stotine tisuća izbjeglica.

To je potpuno neodgovorna politika', zaključila je Le Pen koja je istodobno objasnila kako dolazak izbjeglica podržavaju veliki koncerni ali ne i mali poduzetnici i građani.

Predsjednica AfD-a Frauke Petry je kritizirala useljeničku politiku u Europi.

'Mnogi mediji i politika propovijedaju toleranciju i atmosferu dobrodošlice. Pritom useljenici insistiraju na svojim tradicijama iz doba prije modernoga i nije ih briga za vrijednosti našeg društva', rekla je Petry. Ona se založila za 'nove impulse u Europi' koji će spriječiti 'nekontroliranu promjenu strukture stanovništva'.

Istodobno se diljem Koblenza održavaju prosvjedi građana protiv skupa europskih desničara. Pod sloganom 'Koblenz ostaje šarolik' u gradu se okupilo oko 3.000 prosvjednika koji se zalažu za više tolerancije i protiv rasizma. Na oštru kritiku je naišla odluka organizatora kongresa da zabrane pristup novinarima vodećih njemačkih medija. Kongresom u Koblenzu skupina Europa nacija i sloboda, prema vlastitim navodima, želi odaslati impulse u važnoj političkoj godini.