VRDOLJAK O INI

'Mi danas ne znamo ni stav HDZ-a, Mosta niti SDP-a'

21.01.2017 u 16:05

Bionic
Reading

Vrh Hrvatske narodne stranke (HNS) okupio se ovog vikenda u Tuheljskim Toplicma na stranačkom 'teambuildingu' na kojem definira ciljeve i prioritete u kontekstu bitno promijenjenih političkih okolnosti, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, a počasna predsjednica stranke Vesna Pusić osvrnula se na hrvatsku sigurnost vezano na događanja u susjednim državama

Na konferenciji za novinare Vrdoljak je rekao da HNS kao ozbiljna politička opcija želi dati odgovore na ključna pitanja. Plenkovićevoj Vladi zamjera, kako kaže, nedonošenja odluka i izostanak preuzimanja odgovornosti te populističke izjava bez rezultata.

Vrdoljak je u Tuheljskim Toplicama najavio da HNS želi biti inovativna, otvorena stranka koja uključuje komunikaciju s građanima. Naglasak se želi staviti na obrazovanje novih generacija i na jasno definiranu političku aktivnost koja mora završiti s preuzimanjem odgovornosti i rezultatima, dodao je.

 'Inovacije, obrazovanje, uključenost građana, odgovornost i rezultat. Na sve to lako je definirati viziju i misiju, ali mi smo spremi dati i konkretne rezultate i ciljeve', izjavio je predsjednik HNS-a.

Na novinarsko pitanje vezano uz model otkupa MOL-vog udjela u INA-i, Vrdoljak je ustvrdio da je zasada jedini konkretan model ponudio HNS, dodavši da su svi ostali 'puštali probne balone', davali paušalne izjave i radili korekcije svojih prethodnih izjava.

 'Mi danas ne znamo ni stav HDZ-a, Mosta niti SDP-a. Zato ih lijepo molim da budu jasni i konkretni', rekao je Vrdoljak.

Dodao je da ne može komentirati model Vlade jer ga, kako smatra. Kazao je i kako Most ima jedan model, HDZ drugi, ali da nitko nije prezentirao svoje modele s rokovima ili pak troškovima.

Na upit novinara preuzima li HNS polako od SDP-a ulogu lidera oporbe, Vrdoljak je rekao da fokus stranke nisu događanja u toj stranci niti u bilo kojoj drugoj, već je fokus na tome da HNS bude moderna, inovativna i kvalitetna stranka koja može odgovoriti na sve izazove.

Iako je tema najavljene konferencije bila i ministar Pavo Barišić i prijave protiv njega za plagiranje, Vrdoljak je, na upita novinara, rekao da ne treba više trošiti puno riječi na to. Ustvrdio je da ministar postaje sve veći problem premijera Andreja Plenkovića i njegove vjerodostojnosti.

Počasna predsjednica HNS-a i saborska zastupnica Vesna Pusić osvrnula se na konferenciji za novinare o pitanju hrvatske sigurnosti vezano na događanja u okruženju. Osim na konferenciji za novinare o tome se govorilo i na susretu stranačkih čelnika jer, kako je naglasila Pusić, riječ je o temi o kojoj se treba razgovarati budući su pred Hrvatskom potencijalno dramatične promjene, pogotovo u sigurnosnom smislu. Smatra da Hrvatska na tu temu uopće nije počela razgovarati.

Ponašamo se kao da su okolnosti iste, prežvakavamo iste teme, a činjenicu promijenjenog okruženja gotovo da nismo registrirali. Zbog toga smo u HNS-u odlučili da o tome moramo razgovarati kao vodstvo i kao ljudi koji žele biti odgovorni u svom političkom radu, dodala je.

Na novinarski upit koje su to sigurnosne ugroze u susjedstvu Pusić je rekla da postoje dvije osjetljivije točke. Kosovo gdje je posebno brine izjava ruskog ministra vanjskih poslova da je Balkan na granici rata. Drži da to nije samo analitička izjava. Kao drugu točku istaknula je Bosnu i Hercegovinu zbog njene, kako je naglasila, institucionalne neuređenosti. BiH je nazvala 'osjetljivi trbuh regije'.

'Jedna od garancija stabilnosti Kosova je SAD, koja se čini mijenja. Hoće li stvarno doći do promjene i kakve, teško je u ovom trenutku reći, ali po najavama od novog predsjednika trebala bi se dramatično promijeniti. To svakako ima potencijalno velike posljedice za Hrvatsku', smatra Pusić.

Dodala je da ako ne postoje jamstva iz šireg okruženja, kao što su do pred kratko vrijeme postojale, odgovornost za svoju sigurnost i stabilnost u puno većoj mjeri moramo preuzeti sami. 

Kaže da je opasnost za 'nestabilnost regije' u ovom trenutku puno veća nego prije šest mjeseci ili pak godine dana.

Na pitanje je li bilo dovoljno snažne reakcije hrvatske Vlade na događanja i promijenjene okolnosti u regiji,  Pusić odgovara da se ne radi o izjavama već da su važni politički potezi.

'Na razini Vlade još uvijek svi razmišljaju i ponašaju se u skladu s uvjetima koji su bili prije šest mjeseci ili godinu dana, a ne u skladu sa promijenjenim okolnostima', ustvrdila je.

Prije godinu dana, kaže Pusić, 'mogli ste se baviti s temama koje su bile manje razine važnosti, poput uređivanja odnosa unutar tih zemalja ili pak uređivanja naših odnosa s nekim zemljama u regiji. U promijenjenim uvjetima mislim da mir i garancija mira u regiji, postaje ključno pitanje'. Zaključila je da hrvatska Vlada mora početi ozbiljno razmišljati o toj temi i da je opasno ako neće početi razmišljati o tome.