pomutnja u bih

Jesu li premijerka RS i Dodikova supruga bile na Trumpovoj inauguraciji?

21.01.2017 u 12:42

Bionic
Reading

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i supruga predsjednika toga bosanskohercegovačkog entiteta Snježana Dodik, kojemu je bivša američka administracija uvela financijske sankcije te mu nije izdala vizu za ulazak u SAD, fotografirale su se u petak ispred Capitol Hilla u Washingtonu u vrijeme inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa čime su javnost u BiH nastojale uvjeriti kako su sudjelovale na ceremoniji

Fotografiju je objavila televizija RS-a, na njoj su premijerka Cvijanović i supruga Milorada Dodika, a u pozadini se vidi mjesto službene inauguracije dok druge osobe oko njih sjede i prate ceremoniju.

'Nazočnost predsjednice vlade na inauguraciji novog američkog predsjednika od ključnog je značaja za vladu i Republiku Srpsku u cjelini, te pojedine zlonamjerne i tendenciozne dezinformacije ni na koji način to ne mogu umanjiti, posebno imajući u vidu da je predsjednica Cvijanović jedna od rijetkih dužnosnica iz regije koja nazoči ovom događaju', stoji u priopćenju vlade RS-a. Pri tome su pojasnili kako su premijerka RS-a i supruga Milorada Dodika nazočile i drugim događajima povodom inauguracije u Washingtonu. 

Istodobno mediji u Sarajevu tvrde da se radi o privatnom posjetu Washingtonu koji nema službeni karakter. Pri tome su naveli kako su Cvijanović i Dodik dobile poziv nazočiti balu koji se održava u hotelu Hyatt Regency Capitol Hill u povodu Trumpove inauguracije. Pozivaju se i na riječi bosanskohercegovačkog veleposlanika u SAD-u Harisa Hrlea koji je ustvrdio da predsjednica RS-a ne boravi službeno u Washingtonu, odnosno da nije zatražila potporu protokola misije u SAD-u.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kojemu su prije nekoliko dana uvedene financijske sankcije zbog zagovaranja podjele BiH, uputio je čestitku predsjedniku Donaldu Trumpu, te je izrazio očekivanje da nova administracija Sjedinjenih Američkih Država neće nastojati nametati rješenja u BiH.

'Očekujemo i više razumijevanja, međusobnog uvažavanja i rješavanja svih problema dijalogom, a ne prisilom', naveo je Dodik u čestitki predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.