PROTURAKETNI SUSTAV I ZID PREMA MEKSIKU

Trump odmah povukao prve poteze i odao priznanje Hillary Clinton

20.01.2017 u 21:09

  • +26

Svečanost inauguracije

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bionic
Reading

Novi američki predsjednik Donald Trump u petak je već povukao prve poteze na novoj funkciji, uputivši u senat svoje nominacije za članove kabineta i predloživši nacionalni dan patriotizma, objavio je njegov glasnogovornik, a Trump je također Hillary Clinton, svojoj suparnici koju je porazio na predsjedničkim izborima, odao priznanje na ručku u Kongresu, u društvu Billa i Hillary Clinton koji su sudjelovali na inauguraciji 45. američkog predsjednika

Trump, koji je prisegnuo ranije u petak, također je potpisao zakon kojim se Jamesu Mattisu, umirovljenom generalu i njegovom kandidatu za ministra obrane, dopušta da stupi na tu funkciju, otkrio je glasnogovornik Sean Spicer. Trumpova administracija je nakon inauguracije osudila 'antipolicijsku atmosferu' u SAD-u te je u priopćenju pozvala na veći broj snaga sigurnosti i djelotvorniju policiju.

'Opasna antipolicijska atmosfera u Americi je pogrešna. Trumpova administracija će joj stati na kraj', objavljeno je na službenoj stranici Bijele kuće nakon preuzimanja dužnosti novog predsjednika. Dodaje se kako je Trump i dalje predan izgradnji zida na granici s Meksikom kako bi se zaustavila imigracija.

U priopćenju o obrambenoj politici Bijela kuća je nakon inauguracije objavila kako će nova administracija razvijati proturaketne sustave kao zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje. Nova administracija namjerava raskrstiti i s Obaminim Akcijskim planom za zaštitu klime, kao i s ostalim inicijativama za zaštitu okoliša, piše na internetskoj stranici.

Taj plan predviđa smanjenje emisije ugljičnog dioksida, uključujući i očuvanjem šuma te potiće na uporabu obnovljivih izvora energije. Trumpova nastojanja da osnaži američki plinski i naftni sektor povećat će vladine prihode 'za gradnju cesta, škola, mostova i javne infrastrukture', kažu u Bijeloj kući.

Trump odao priznanje Hillary Clinton pred kongresnicima

'Bio sam počašćen kada sam doznao da će bivši predsjednik Bill Clinton i Hillary Clinton doći danas i htio bih da ustanete', rekao je Trump pred uzvanicima koji su pljeskom, stojeći, pozdravili Clintonove, nakon ručka koji je u Kongresu bio upriličen za zastupnike i uglednike nakon svečanog polaganja prisege novog predsjednika.

'Jako poštujem to dvoje ljudi, hvala svima što ste došli, ovo će biti četiri velike godine, nadamo se, mira i napretka', dodao je predsjednik Trump u kratkom govoru pomirljivim tonom.

Dolaskom na svečanost inauguracije s mužem, bivša prva dama je neupitno pokazala dobru volju, premda je tijekom svečanosti na stepenicama Capitola bila vidljivo napeta. Trump je nije spomenuo u svom inauguracijskom govoru koji je trajao nešto više od 15 minuta.

No bivša demokratska kandidatkinja se iskreno nasmijala kada je Trump za ručkom pozvao da ju nazočni pozdrave pljeskom. 'Bili vi republikanci ili demokrati, nema razlike, slagat ćemo se i to je čast', zaključio je Trump pred zastupnicima obiju političkih opcija.

Trump i supruga mu Melania otišli su u petak poslijepodne s Capitola u Bijelu kuću, gdje će odsad boraviti, predvodeći tradicionalnu povorku na aveniji Pennsylvania u Washingtonu, gdje su se okupile tisuće ljudi kako bi ih pozdravili. Sedamdesetogodišnji milijarder je izvršio pregled postrojbi, a zatim sjeo u predsjednički automobil okružen agentima tajne službe. Ne zna se hoće li izaći iz auta i prohodati avenijom kao što su to činili neki njegovi prethodnici.