POSLJEDNJA UTJEHA

Obama: Duboko vjerujem da ćemo biti OK

20.01.2017 u 19:58

Bionic
Reading

Nakon osam godina u Bijeloj kući, Barack Obama raduje se mirnijem životu, planira se posvetiti pisanju i ne miješati se previše u posao svojem nasljedniku, osim kad je u pitanju zaštita temeljnih američkih vrijednosti

Obama je u petak u podne po mjesnom vremenu prestao biti američkim predsjednikom, a prve naznake kako planira živjeti nakon odlaska iz Bijele kuće dao na posljednjoj novinskoj konferenciji u srijedu u Washingtonu. Prvo će u petak s obitelji otputovati na odmor u Palm Springs u Kaliforniji.

'Želim se malo primiriti i malo zašutjeti', rekao je Obama (55), koji u prvih godinu dana planira napisati knjigu i više vremena provoditi s obitelji, prenosi Reuters. Obama je napisao već dvije uspješne knjige. Mediji nagađaju da bi od pisanja mogao zaraditi više od 20 milijuna dolara, uključujući za svoje memoare. U tome bi mu mogli pomoći dnevnici koje piše od studentskih dana, pa tako i za vrijeme boravka u Bijeloj kući.

Obama, demokrat koji je 2008. ušao u povijest kao prvi afroamerički predsjednik, već je u više navrata kazao da cijeni kako je postupio njegov prethodnik, republikanac George W. Bush, koji nakon odlaska iz Bijele kuće nije želio javnosti nametati svoja stajališta.

Temeljne američke vrijednosti

No, Obama je jasno dao do znanja da postoje neka pitanja u kojima neće oklijevati govoriti, pitanja u kojima je riječ o 'temeljnim američkim vrijednostima' kao što su borba protiv ograničavanja glasovanja, 'institucionalni pokušaji ušutkavanja disidentskih glasova ili medija' i pokušaji deportacije ilegalaca koji su u SAD stigli kao djeca.

Obamina administracija odlučila je 2012. da će dopustiti ljudima koji su stigli ilegalno u SAD kao djeca s roditeljima da ostanu u zemlji s privremenim dokumentima kako bi mogli studirati ili raditi, što je jedna od mjera koju Trump namjerava ukinuti. 'Mogućnost da bismo jednostavno proizvoljno ili zbog politike kaznili tu djecu, iako sami nisu učinili ništa pogrešno, bila bi nešto što zaslužuje da se oglasim', rekao je Obama.

Za razliku od svojih prethodnika, Obama će ostati živjeti u Washingtonu jer njegova mlađa kći Sasha (15) ondje završava srednju školu. Starija kći Malia (18) je primljena na Harvard, ali pauzira godinu dana pa će studirati početi tek ove jeseni.

Jimmy Carter napustio je odmah Washington i vratio se u Georgiju, kao i Ronald Reagan, koji je u Kaliforniji dočekao smrt. Bill Clinton izabrao je New York gdje je pokrenuo obiteljsku zakladu i gdje je njegova supruga Hillary započela karijeru kao senatorica. George W. Bush vratio se u Teksas.

Obama je rođen na Havajima, a politikom se počeo baviti u Chicagu. Nikada nije rekao da posebno voli Washington, no sada je unajmio kuću u bogatoj četvrti Kalorami. Srednjoročno, Obama želi raditi s mladima iz manjinskih zajednica koji žive u siromašnim četvrtima i češće odustaju od školovanja, budu nezaposleni ili završavaju u zatvoru, prenosi France Presse.

'Te razlike u prilikama počinju rano, često rođenjem, i pogoršavaju se s vremenom, postajući sve teže svladive', rekao je 2015. 'To će ostati misija za mene i Michelle, ne samo do kraja predsjedničkog mandata, nego do kraja života.'

Obnova Demokratske stranke

Poraz Hillary Clinton na predsjedničkim izborima u studenome i Trumpova pobjeda, koju, priznaje, nije očekivao, promijenili su mu planove za budućnost. Otvoreno je kazao da će morati raditi na jačanju svoje potučene Demokratske stranke.

'Želim se pobrinuti da činim sve što mogu kako bih osnažio i uzdignuo novu generaciju glasova ne samo u politici, nego i u civilnom životu', rekao je u oproštajnom intervjuu za CNN. 'I imam veze i, mislim, i vjerodostojnost da to mogu učiniti na neke originalne načine.'

Obama je kazao kako se nada da će potaknuti svoju stranku ne samo da cilja na pobjedu na predsjedničkim izborima nego da se njezina prisutnost osjeća ne samo u velikim gradovima koji naginju demokratima već i u zajednicima 'u kojima ljudi osjećaju da ih se ne sluša.'

Napomenuo je da njegove kćeri ne žale što je Hillary izgubila izbore. 'Bile su razočarane. Pratile su što je njihova majka govorila tijekom kampanje i vjerovale su u to jer je u skladu s onime što ih pokušavamo naučiti u našoj kući', kazao je. 'A pokušavam ih naučiti i žilavosti, kao i nadi, te da je kraj svijeta jedino sam kraj svijeta.'

Obama je isto tako pokušao umiriti svoje najbliže suradnike i druge zbog izbornog poraza, u skladu sa svojim hladnokrvnim, trezvenim stilom. 'To nije samo 'Obama - nije drama', to je ono u što zaista vjerujem', rekao je. 'I duboko u svojem srcu vjerujem da ćemo biti OK.'

Nekoliko bivših američkih predsjednika ostalo je u Washingtonu kako bi ostavili svoj trag u drugim granama vlasti. Poražen 1828. nakon jednog mandata, John Quincy Adams izabran je u Kongres, gdje je ostao do smrti. Upamćen je po svojem govorničkom umijeću i strastvenoj borbi za ukidanje robovlasništva. William Howard Taft, koji je Bijelu kuću napustio 1913., postao je kasnije vrhovni sudac.

Obama, stručnjak za ustavno pravo, ne vidi se na toj poziciji. 'Mislim da je biti sudac previše redovničko zanimanje za mene', rekao je za The New Yorker 2014. Obama bi se mogao ugledati na Cartera i Clintona, koji su pokrenuli dobrotvorne zaklade u domovini i u inozemstvu. Mogao bi isto tako iskoristiti svoju predsjedničku knjižnicu, koja će biti sagrađena u Chicagu, za pokretanje nekih budućih inicijativa. Nagađa se i da želi predavati na Sveučilištu Columbia u New Yorku, gdje je studirao.

'Volim podučavati. Nedostaje mi učionica i rad sa studentima', rekao je za The New Yorker 2014. Obama je predavao na Sveučilištu u Chicagu prije nego je postao predsjednikom. Dužnost je napustio s velikim postotkom odobravanja njegova rada, slično onom kakvu su imali popularni prethodnici Ronald Reagan i Bill Clinton.