DOBRO JE ZNATI

Austrija pojačava granične kontrole

19.01.2017 u 10:10

Bionic
Reading

Austrija želi pojačati svoje kontrole na granicama, posebice sa Slovačkom, nakon što je od početka 2017. porastao broj migranata koji nastoje ući u tu zemlju, kazao je austrijski ministar obrane Hans-Peter Doskozil za internetsko izdanje austrijskog dnevnika "Kurir"

"Bilježi se tendencija ilegalnih ulazaka preko slovačke granice", koja se pojačano koristi kao pravac ulaska u Austriju, kazao je ministar. On je naveo kako je 299 migranata od početka godine zaustavljeno u pokušaju da uđu u zemlju prelazeći granicu s Slovačkom i Češkom.

S druge strane, 174 migranta zaustavljena su na granici s Mađarskom, gdje je do sada bila usmjerena pojačana kontrola. Većina migranata koja dolazi iz Slovačke pristiže vlakom, kazao je Doskozil, ocijenivši kako treba pojačati kontrolu na vlakovima i najavivši da bi stotinu vojnika moglo biti raspoređeno u tu svrhu radi jačanja kontrole.

Na zapadu Austrije, u Tirolu, su od početka godine zaustavljene 292 osobe koje su prešle granicu dolazeći iz Italije, no većina njih vraćena je natrag preko granice. "U Tirolu je 25 tražitelja azila. Vraćanje migranata funkcionira", dodao je ministar. List navodi da će Doskozil i ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka tijekom idućih deset dana predstaviti seriju mjera za jačanje kontrola na granicama. Austrija je 8. veljače domaćin sastanka ministara obrane i unutarnjih poslova zemalja srednje Europe.

Godine 2015. u Austriji je registrirano 90.000 zahtjeva za azilom, u vrijeme dok su stotine tisuća migranata stizali uglavnom iz ratom pogođene Sirije preko balkanske rute želeći prije svega stići u Njemačku. Godine 2016. broj zahtjeva za azilom pao je za polovicu, na 42.000.