STANJE U BiH SE KOMPLICIRA

Američka veleposlanica u BiH: Sankcije Dodiku zbog secesionizma

18.01.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Sankcije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika postale su neizbježne zbog njegovih secesionističkih aspiracija i upornog kršenja odredbi Daytonskog sporazuma, izjavila je u srijedu američka veleposlanica u Bosni i Hercegovine Maureen Cromack pojašnjavajući odluku svoje vlade da aktualnog čelnika RS uvrsti na 'crnu listu' osoba kojima se zamrzava imovina i priječi svako poslovanje s građanima SAD. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je kako se stanje u BiH 'drastično' komplicira te kako je nužno poduzeti sve raspoložive mjere da bi se spriječilo širenje ratnohuškačke retorike. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je kako ne očekuje da će sankcije stvoriti nove probleme dok je bošnjački član državnog Bakir Izetbegović ocijenio da su dobro došle

'Ovaj korak je poduzet jer Dodik nastavlja voditi rasprave o podjeli BiH. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi kršeći vladavinu zakona', kazala je Cormack za bosanskohercegovačke novinske agencije.

Dodala je kako su SAD zabrinute i negativnom retorikom 'drugih političara u BiH', no pritom nije nikoga posebice imenovala. SAD, po riječima veleposlanice, vrlo ozbiljno shvaća svoju ulogu zaštitnika Daytonskog sporazuma, a istodobno želi snažno poduprijeti europski put BiH, a sve to u opreci je s onim što radi Dodik.

To se izrijekom odnosi na provedbu referenduma u rujnu 2016., kojim se u RS pokušalo osporiti pravorijek Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao dana tog entiteta, ali i na Dodikovu retoriku koja je, kako je kazala Cormack, 'jasno zagovarala daljnje podjele u BiH i stvaranje novih problema'.

Istaknula je kako su uvedene sankcije usmjerene samo protiv Dodika, a ne protiv RS i građana tog entiteta, koji i dalje mogu računati na potporu SAD.

Američka strana za sada nema točne informacije hoće li se i druge države pridružiti sankcioniranju Dodika, no veleposlanica Cormack je potvrdila kako je nametanje ovih mjera koordinirano s najbližim partnerima Washingtona, a rezultat su procjena i procedura koje dugo traju pri čemu se odluke pažljivo odmjeravaju.

'Ovo je ujedno i poruka svima koji poduzimaju korake protivne odlukama Ustavnog suda', kazala je Cormack.

Na američkoj 'crnoj listi' trenutačno su 192 osobe s područja Balkana.

Stanje u BiH se 'drastično komplicira'

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je u srijedu kako se stanje u njegovoj zemlji 'drastično' komplicira te kako je nužno poduzeti sve raspoložive mjere da bi se spriječilo širenje ratnohuškačke retorike, a naznačio je kako ulogu u svemu tome ima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

'Držim da se stanje u BiH drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu ... jer se sve više spominje ratnohuškačka retorika i ratne opcije', kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu podsjećajući na učestale izjave o mogućem izbijanju oružanih sukoba u BiH.

Kao primjer naveo je ponovljene izjave Dževada Galijaševića, stalnog analitičara Televizije RS (RTRS), koji opetovano iznosi tvrdnje kako će na proljeće u BiH izbiti rat, ali i istup umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića koji je ranije ovog mjeseca na jednom skupu u Luxembourgu pozvao Bošnjake da počnu nabavljati vojne odore i opremu.

Ministar sigurnosti kazao je kao su sadašnje vlasti u BiH odlučne poduzeti sve mjere koje su nužne kako bi se država zaštitila od takvih napada na njen opstanak.

'Želim poručiti tim likovima da politika rata ovdje neće proći i pozivam sve narode u BiH da takvu retoriku i opciju odbace', kazao je Mektić upozoravajući kako iskustvo nedavnog rata treba biti opomena svima. Kazao je kako bi Tužiteljstvo BiH moralo hitno reagirati i ispitati one koji pozivaju na rat i sukobe i utvrditi tko stoji iza takvih istupa.

'Oni služe određenim političkim interesima s ciljem stvaranja napetosti, straha i nestabilnosti', kazao je ministar sigurnosti.

Mektić je ustvrdio kako ratnohuškačka retorika koja se čuje u programima RTRS nije slučajna, odnosno kako su Galijaševićevi istupi koordinirani i to iz Dodikova ureda, pri čemu mu se znakovitim čine Galijaševićevi napadi na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

'To se koordinira iz ureda Milorada Dodika posredstvom (njegovog savjetnika za medije) Pere Simića', kazao je Mektić.

Ministar Mektić tvrdi kako Dodik i njegovi suradnici trenutno pokušavaju potkopati Vučićevu poziciju kako on ne bi bio kandidat za srbijanskog predsjednika Srbije, jer je, kako tvrdi, njihov favorit Vuk Jeremić.

'Imam za to dokaze. Neka me tuže, a ja ću ih podastrijeti', kazao je Mektić navodeći kako su informacije o tome dostavljene i srbijanskim vlastima. Obavještajne službe BiH i Srbije, kako je kazao Mektić, dobro surađuju što potvrđuje činjenica da su se ovog tjedna ovog tjedna sastali čelnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) i srbijanske BIA-e, koji su razgovarali o suradnji u suočavanju sa sigurnosnim izazovima.

Komentirajući još jednom uvođenje američkih sankcija Dodiku, kazao je kako predsjedniku RS sada treba postaviti pitanje gdje je kraj sunovratu u kojega on vodi BiH.

Mektić je pozvao Tužiteljstvo BiH da poduzme mjere protiv onih koji zagovaraju i najavljuju ratne sukobe i utvrdi tko stoji iza takvih istupa koji, kako ističe, služe određenim političkim interesima s ciljem izazivanja napetosti, straha i nestabilnosti.

BiH: Ivanić i Izetbegović nisu iznenađeni sankcijama Dodiku

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić kazao je u srijedu kako ne očekuje da će sankcije što su ih SAD uvele Dodiku stvoriti nove probleme te kako je uvjeren da će se političke napetosti u zemlji postupno smirivati dok je bošnjački član državnog vrha Bakir Izetbegović ocijenio kako su kaznene mjere protiv predsjednika Republike Srpske dobro došle jer je na taj način poslano jasno upozorenje da se mora prestati s destruktivnom politikom.

Ivanić je novinarima u Sarajevu kazao kako osobno nije sretan zbog sankcioniranja bilo koga te kako drži da bi se Dodika zapravo moralo poraziti na izborima a inzistirao je na tome da bi RS morala biti pošteđena posljedica kazni nametnutih jednoj osobi.

'Najvažnije je da institucije RS ne budu u to uvedene', kazao je Ivanić.

Odbacio je Dodikov poziv da se kao protumjera donese odluka o proglašenju američke veleposlanice u BiH Maureen Cormack personom non grata, a konstatirao je i kako su nerealna Dodikova očekivanja da će sankcije biti ukinute nakon formalne smjene američke administracije. 'Ne ide to tako brzo', poručio je Ivanić.

Izetbegović je pak u odvojenoj izjavi istaknuo kako je zadovoljan odlukom Washingtona da posegne za kazenenim mjerama protiv Dodika jer je njegovo ponašanje odavno prešlo sve granice koje su se mogle tolerirati.

'Sam je kriv što je prešao crvenu crtu', kazao je Izetbegović dodajući kako su SAD poslale snažnu poruku kakva je trebala BiH i koju bi trebali imati u vidu svi drugi koji se kane ponašati slično Dodiku.

Na pitanje odnosi li se to i na zahtjeve za trećim entitetom koji dolaze s hrvatske strane Izetbegović je odgovorio konstatacijom kao razumije izazove s kojima je suočen hrvatski narod u BiH.