'INCIDENTI NA GRANICI'

Erjavec ne staje: Moguće nove napetosti s Hrvatskom

18.01.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Između Slovenije i Hrvatske moguće su nove napetosti zbog arbitražne presude o graničnom prijeporu koju Slovenija očekuje ove godine, izjavio je u srijedu u slovenskom parlamentu ministar vanjskih poslova Karl Erjavec

'Ako Hrvatska ne bude poštovala presudu arbitara, to može izazvati dodatne napetosti', kazao je Erjavec tijekom sjednice parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. Na njoj su neki oporbeni zastupnici iznijeli ocjene da je šef diplomacije nekim 'nediplomatskim izjavama' u zadnje vrijeme pretjerao izazivši negativne reakcije u Hrvatskoj, poput izjave da bi u slučaju ignoriranja presude Hrvatska mogla pretrpjeti štetu i da bi to osjetili turisti na granici u vrijeme sezone, ako bi do presude i njene primjene došlo baš tada.

Odbijajući kritike, Erjavec je rekao da se treba pitati je li to što Hrvatska odbija arbitražu diplomatski potez te da su reakcije u Hrvatskoj na njegove izjave bile pretjerane.

'Neuvažavanje presude arbitara sigurno neće koristiti turizmu i gospodarskoj suradnji', rekao je slovenski ministar zastupnicima, dodavši da je prije arbitražnog procesa na granici dolazilo do incidenata koji su se negativno odražavali na bilateralne odnose i 'nisu bili reklama za turizam' te da se toga treba prisjetiti.

'Recite mi jesam li u krivu kad kažem da ne mogu zamisliti uspješnu turističku sezonu i gospodarsku suradnju u slučaju da strani mediji budu pisali kako su na obje strane granice snage sigurnosti i policija', kazao je Erjavec, tijekom redovne sjednice vanjskopolitičkog odbora, odgovarajući na uobičajena pitanja zastupnika o aktualnim temama.

'Znam da ću ovim izjavama opet izazvati uzbuđenje u Hrvatskoj, ali pozivam naše susjede da umjesto iskazivanja nervoze kažu da će poštivati međunarodne sporazume koje su potpisali, što je važno jer je Hrvatska članica Europske unije', kazao je Erjavec te pozvao sve stranke da u vanjskoj politici pokažu jedinstvo.

'Pozivam vas da u tom pitanju slovenska politika bude vrlo jedinstvena jer ćemo inače imali dodatne probleme s arbitražom', kazao je slovenski ministar.

Na odnose s Hrvatskom se dan prije, u razgovoru za Slovenski radio, osvrnuo i slovenski premijer Miro Cerar. Ponovio je da će Slovenija poštovati očekivanu presudu arbitara, ali je izrazio žaljenje zbog 'nepotrebnih verbalnih napetosti', do kojih je, po njegovim riječima, u zadnje vrijeme došlo. Cerar je također izrazio želju da se uskoro sastane s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekavši da ga je pozvao u posjet Sloveniji, na što je Plenković pristao te da je kontakt među predsjednicima vlada vrlo važan u međusobnim odnosima i rješavanju pitanja.