KORAK NAPRIJED

EK: Hrvatsku integrirati u schengenski informacijski sustav

18.01.2017 u 15:21

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu predložila Vijeću EU-a da postupno integrira Hrvatsku u schengenski informacijski sustav (SIS) koji osigurava infrastrukturu za upravljanje informacijama za potporu graničnoj kontroli i povezanim sigurnosnim zadacima u sklopu policijske i pravosudne suradnje

Komisija navodi da će to omogućiti bolju suradnju između Hrvatske i zemalja članica schengenskog prostora u pronalaženju osoba koje su tražene zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, nestalih osoba, ukradenih vozila i dokumenata.

Hrvatska je 1. srpnja 2015. podnijela zahtjev za pristupanje schengenskom prostoru nakon čega je uslijedio postupak evaluacije njezine spremnosti. Komisija je u srijedu potvrdila da je na temelju evaluacije Hrvatska ispunila tehničke i pravne zahtjeve za postupno pristupanje.

Zasad će Hrvatska moći sudjelovati u SIS-u samo u sklopu pravosudne i policijske suradnje.

Hrvatska je sada korak bliže u pristupanju schengenskom prostoru i postupno integriranje u SIS posebno je važno u svjetlu prijedloga da se na vanjskim granicama EU-a uvedu sustavne provjere svih koji ulaze u Europsku uniju.