PRAKSA IZ IRANA

U Bugarskoj će zaigrati prva odbojkašica s hidžabom

18.01.2017 u 19:52

Bionic
Reading

Bugarski ženski odbojkaški klub YEB Šumen ovih dana napravio je dosad nezabilježen potez dovevši u svoje redove prvu Iranku koja će igrati izvan domovine. Medeh Borani Esfahani, jedna od ponajboljih iranskih odbojkašica, za bugarski klub igrat će u dugim hlačama i pokrivena hidžabom, što je ustaljena praksa u Iranu, a menadžer kluba već najavljuje nove akvizicije iz te zemlje

29-godišnja Medeh trebala bi zaigrati za YEB iz Šumena početkom veljače, no jedini uvjet Iranskog odbojkaškog saveza koji bugarski klub mora poštovati jest da tijekom utakmica nosi hidžab i duge hlače. 'Ponosna sam na svoj hidžab i svoju religiju te se nadam da će Bugari to prihvatiti', izjavila je ona za bugarsku državnu televiziju, a prenosi Balkan Insight.

Nakon što je Medeh potpisala ugovor s bugarskim klubom menadžer YEB-a Mehmed Bašaran najavio je skorašnji dolazak i 33-godišnje Zejneb Ali Guveh, kapetanice nacionalne odbojkaške vrste.

Bašaran ističe da hidžab u Bugarskoj nitko i ne primjećuje.

'Radi se o kolektivu koji diše kao jedan, a Iranka se već osjeća kao kod svoje kuće', istaknuo je Bašaran.

Inače, prošlog proljeća bugarski grad Pazardžik u potpunosti je zabranio nošenje burke na prijedlog zastupnika ultranacionalističkog Nacionalnog fronta za spas Bugarske (NFSB) u gradskom vijeću.

U Pazardžiku, inače, žive uglavnom Romi, no grad je postao utvrda radikalnih muslimana. Prošlog ljeta bugarski tužitelji su podigli optužnice protiv 14 selafija, među kojima je i kontroverzni imam Ahmed Musa, zbog povezanosti s tzv. Islamskom državom.