FRANKFURTER ALLGEMEINE

Pogledajte kako Nijemci opisuju slavonsku depresiju

18.01.2017 u 15:40

Bionic
Reading

Ugledni njemački dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je priču o tržištu nekretnina u Hrvatskoj, konkretno o masovnoj rasprodaji starih kuća u Slavoniji koje nema tko kupiti

'U Hrvatskoj se na kućama mogu vidjeti dvije vrste tabli. Jedna vrsta se nalazi na obali', piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u članku 'Nije još do kraja gotovo' u kojem opisuje situaciju na istoku Hrvatske. U svakom slučaju, na obali se na kućama mogu vidjeti natpisi 'Zimmer frei', 'Rooms' ili 'Sobe' koji svjedoče o živahnom turizmu na Jadranu.

'Druga vrsta tabli nalazi se u Slavoniji, u kraku Hrvatske koji se od Zagreba proteže istočno i završava daleko od mora, gdje je i sama Hrvatska postala otok - okružena Mađarskom, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom s tri strane. Mađari ne znaju što bi tražili u Hrvatskoj, a Srbi i Bosanci od rata u Jugoslaviji znaju da tu nemaju što tražiti. Zato se svi drže dalje od otoka Slavonije', piše FAZ.


Natpisi na kućama u Slavoniji, piše FAZ, glase 'Prodajem kuću' ili 'Prodaje se'. 'Panonska nizina nigdje nije tako lijepa. Uske ulice prolaze između polja suncokreta i kukuruza, sela na čijim krovovima rode imaju gnijezda…', pjesnički se opisuje slavonska idila 'u kojoj bi se moglo na miru odgajati djecu', ali posjetiteljima ubrzo postaje jasno da nitko neće kupiti sve te slavonske kuće koje su na prodaju. Neke su oglasne table već zahrđale ako su od metala ili izblijedjele ako su od plastike, no mogu se vidjeti i u gradovima i u selima Slavonije.

Citira se jedna mlada Osječanka koja za FAZ kaže da 'se svaki tjedan iz grada odseli dvoje ili troje njezinih poznanika koji nemaju posla i zato odlaze'. Slavonci se sele u Zagreb, Austriju i Njemačku te Irsku. 'Osijek i Dublin dvije su polovice pješčanog sata, s time da je Osijek gornja polovica', konstatira FAZ.


FAZ navodi i kako se danas u Slavoniji često može čuti kako ljudi kažu da su mislili kako je sve previše centralizirano u Jugoslaviji i sve ide u Beograd, ali 'tek sada vidimo što je centralizacija'. Osijek se nalazi između Zagreba i Beograda, 200 kilometara od drugog velikog grada.

Na kraju posjetitelju postaje jasno, zaključuje FAZ, da table na kojima piše 'Prodajem kuću' zapravo znače sljedeće: 'Otišao sam.'