PUČANIMA SVA VLAST U EU

Antonio Tajani je novi predsjednik Europskog parlamenta

17.01.2017 u 22:20

Bionic
Reading

Dosadašnji potpredsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani iz Europske pučke stanke (EPP) novi je predsjednik Europskog parlamenta nakon pobjede u četvrtom i odlučujućem krugu glasovanju s potporom 351 zastupnika, dok je njegov socijaldemokratski takmac Gianni Pittela osvojio 282 glasa

S Tajanijem na čelu EP-a, Jean-Claudeom Junckerom na čelu Europske komisije i Donaldom Tuskom kao predsjednikom Europskog vijeća, EPP, politička obitelj kancelarke Angele Merkel, sada će zapravo u potpunosti posjedovati Bruxelles, poput američkih republikanaca koji će nakon inauguracije Donalda Trumpa u petak suvereno vladati Washingtonom.

Ocjene u Strasbourgu današnjeg ishoda izbora su da je Tajanijeva pobjeda bila zajamčena onog trenutka kada je pao dogovor između čelnika EPP-a Manfreda Webera i vođe liberala Guya Verhofstadta koji je povukao svoju kandidaturu u korist novog saveza. Weber je bio potpuno uvjeren u pobjedu, a novinarima je kazao da je njihov pristup uvijek bio 'graditi mostove i sklapati partnerstva'. 'Nažalost, Pittella i drugi su htjeli borbu, htjeli su se odvojiti i stvoriti podjele', kazao je Weber.

Tajani, bivši časnik talijanskog ratnog zrakoplovstva i novinar javne televizije RAI i lista Il Giornale, obećao je, u slučaju da postane predsjednik, 'promjenu tempa'. Taj 63-godišnji Talijan je četiri puta biran kao zastupnik u EP-u. Predvodio je izaslanstvo Berlusconijeve stranke 'Forza Italia' u EP-u od 1999. do 2008. te potom obnašao dužnost povjerenika za transport, industriju i poduzetništvo, a mnogi mu i danas zamjeraju da je kao povjerenik premalo učinio na sprečavanju skandala poznatog kao 'Dieselgate'. Radi se o skandalu koji je izbio 2015. s proizvođačem automobila Volkswagen oko lažiranja podataka o emisiji štetnih plinova u dizelskim automobilima, što je otkrila američka Agencija za zaštitu okoliša.

Nasljednik Martina Schulza do pobjede je došao zahvaljujući i iznenađujućem paktu sa Savezom liberala i demokrata za Europu (ALDE) kojeg predvodi 'brbljavi Flamanac' Guy Verhostadt. Prema riječima Dubravke Šuice, hrvatske europarlamentarke iz redova pučana, četiri su zajedničke teme oko kojih se složile dvije frakcije: budućnost Europske unije koja je poljuljana, ali ne i ugrožena, zapošljavanje i gospodarski rast, trgovački sporazumi TTIP i CETA te sigurnost i obrambena politika.

'Na tome je Eoropska unija pala. Pala je na pitanju migracija i terorizma, a kada je i imala svoje direktive rezolucije nije ih primjenjivala. To je ključni problem Unije', kazala je Šuica. Iako je uoči glasovanja izrazila žaljenje što se prekinula jedna praksa koju su imali sa socijaldemokratima oko dijeljenja mandata, vjerovala je u pobjedu demokršćanskog kandidata.

Radoš: Vrlo ambiciozan reformski paket

Jozo Radoš odbacuje optužbe socijaldemokrata o političkoj trgovini i tvrdi da program pučana i liberala ima programski sadržaj - potrebu za reformama kada je Unija u vrlo teškoj situaciji. 'To je jedini suvisao plan postavljen na ovim izborima', kazao je Radoš i dodao da ga, naravno, neće biti jednostavno ostvariti.

'Reformski paket je vrlo ambiciozan. Poziv je upućen svima onima koji smatraju da Uniji treba bitna rekonstrukcija tj. proeuropskim snagama u europskom parlamentu, uključujući Zelene, socijaldemokrate, pa i konzervativce reformiste koji s različitim intenzitetom pripadaju proeuropskim snagama u EU parlamentu', dodao je Radoš.

Po njegovim riječima, politika europskog proširenja naći će mjesto u tom zajedničkom manifestu jer i unutar EPP-a postoje snage koje jesu za proširenje, a od liberali od toga neće odustati.