PREMIJERKA STURGEON

Ovisno o zahtjevima oko Brexita Škotska traži pravo na neovisnost

17.01.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Škotska mora imati mogućnost proglašenja neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva ako njezini zahtjevi u pogledu Brexita budu odbačeni, kazala je u utorak škotska premijerka Nicola Sturgeon

Sturgeon je ocijenila da je plan za Brexit koji je britanska premijerka Theresa May upravo iznijela 'ekonomski katastrofalan' za Ujedinjeno Kraljestvo te istaknula da Škotska nije za to glasovala. Sturgeon je britanskoj vladi iznijela niz prijedloga o stajalištu Škotske u pogledu Brexita. 'Iako razgovori o tim prijedlozima još traju, i premda je premijerka danas ponovila da će naš plan razmotriti, još nismo vidjeli dokaze da se glas Škotske sluša ili da se naše interese uzima u obzir', kazala je.

'Britanskoj vladi ne može se dopustiti da nas izvede iz EU-a i jedinstvenog tržišta, zanemarujući loš utjecaj na našu ekonomiju, radna mjesta, životni standard ili našu reputaciju kao otvorene i tolerantne zemlje, a da Škotska ne može izabrati hoće li takvu ili drugačiju budućnost.' 'Svojim današnjim izjavama, premijerka je samo uspjela postići da takav izbor bude vjerojatniji', zaključila je.