PODRŽALI GA LIBERALI

Ovaj čovjek će, po svemu sudeći, postati novi šef Europskog parlamenta

17.01.2017 u 15:15

Bionic
Reading

Grupacija liberala u Europskom parlamentu (ALDE) danas je uoči glasovanja povukla svog kandidata za mjesto novog predsjednika Europskog parlamenta i objavila da će podržati desni centar, odnosno kandidata Europske pučke stranke Antonija Tajanija

Predsjednik Europskog parlamenta je europarlamentarcima na plenarnoj sjednici priopćio da se povukao čelnik ALDE-a Guy Verhofstadt. Sada u utrci između šest kandidata prednost pred glavnim takmacem Giannijem Pittellom iz skupine lijevog centra S&D ima kandidat EPP-a Antonio Tajani

Verhofstadt, bivši belgijski premijer, u online videoporuci je objavio kako je 'jutros skupina liberala i demokrata sklopila važan dogovor s Europskom pučkom strankom'.

'To je prvi i konačan korak u izgradnji proeuropske koalicije za reformu i jačanje Europske unije', rekao je Verhofstadt, ističući da je 'to apsolutno nužno uz Trumpa, uz Putina, uz mnoge izazove s kojima se suočava Europa'.

'Ključno je da surađujemo kako bismo reformirali našu uniju', poručio je Verhofstadt.

Dužnosnici u Europskom parlamentu su rekli kako to ne znači da će svih 68 zastupnika ALDE-a podržati Tajanija, bivšeg povjerenika Europske komisije za industriju. EPP ima 217 od 751 zastupnika Europskog parlamenta, dok S&D, koji je raskinuo veliku koaliciju s pučanima kako bi ponudio svog kandidata koji bi trebao zamijeniti Martina Schulza, ima 189.

'Europa je u krizi i nužna je europska koalicija. Zbog toga su EPP i ALDE, mimo njihovih ideoloških razlika, odlučili usko surađivati i ponuditi zajedničku platformu kao polaznu točku za ovu proeuropsku suradnju', stoji u tekstu sporazuma.

Verhofstadt je kazao da je koalicija liberala i pučana otvorena svim proeuropskim skupinama koje žele sudjelovati u razmjeni ideja o promjeni smjera u Europskoj uniji, izdvojivši političke teme na koje je stavljeno težište u sporazumu.

'U sporazumu se dotičemo europske granične i obalne straže, upravljanja eurozonom kako bismo mogli izaći iz krize i europskih obrambenih snaga kako bismo Europu ponovno učinili sigurnom. Usuglasili smo se i da ćemo se pozabaviti obavještajnim mogućnostima koje su nužne u borbi protiv terorizma i međunarodnog kriminala', istaknuo je Verhofstadt.

U izbornoj utrci je, uz Tajanija a nakon povlačenja Verhofstadta, ostalo još petero kandidata: Gianni Pittella kao predstavnik Socijalista, Eleonora Forenza iz Ujedinjene ljevice, Jean Lambert iz Zelenih, Helga Stevens iz skupine konzervativaca i reformista te Laurentiu Rebega iz Europe nacija i sloboda. Svi su se oni jutros kratko obratili zastupnicima, nakon čega je počela i prva runda glasovanja. Ako nakon tri runde nitko ne dobije apsolutnu većinu, u četvrti, završni krug ulaze dva zastupnika koja su dobila najviše glasova. U slučaju neodlučnog rezultata, izabranim se proglašava stariji kandidat.

Tajani, koji trenutno ima prednost, prilikom predstavljanja kandidature kazao je da je Parlamentu potreban predsjednik s velikim iskustvom i poručio zastupnicima da im na raspolaganje nudi 23-godišnje iskustvo u toj instituciji.

'Branit ću volju Parlamenta u odnosu prema Europskoj komisiji i Vijeću i pred njima ću braniti ne svoje ideje, već ideje većine vas', zaključio je Tajani.

Kao važna pitanja kojima namjerava posvetiti veliku pozornost naveo je borbu protiv terorizma i klimatskih promjena, rješavanje pitanja migracije, energetiku, digitalnu agendu i Brexit