SASTANAK U NEW YORKU

Sin Martina Luthera Kinga s Trumpom raspravljao o izmjenama izbornog zakona

17.01.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Martin Luther King Mlađi susreo se jučer s izabranim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u njegovoj poslovnoj zgradi u New Yorku te su raspravljali o promjenama izbornog zakona zbog sumnji u pouzdanost elektroničkog sustava glasanja te promjeni zakona o registraciji i identifikaciji glasača u različitim saveznim državama

Susret Kinga Mlađeg dogodio se na Dan Martina Luthera Kinga, američkog državnog praznika kojim se obilježava rođendan aktivista nenasilnog pokreta za ljudska prava. Tijekom sastanka Trump i King Mlađi usuglasili su se da je nužna promjena američkog izbornog zakona

Naime, registracija i identifikacija birača su zbog jedne presude Vrhovnog suda SAD-a postale predmet spora među strankama. Suci su 2013. proglasili nevažećim dijelove zakona iz 1965. (Voting Right Acts), kojim je pokušano sprečavanje rasne diskriminacije birača.

U Demokratskoj stranci strahuju da bi pooštrene odredbe o registraciji i identifikaciji otežale sudjelovanje manjina na izborima. Republikanci, međutim, smatraju da su ove pooštrene odredbe važan instrument za sprečavanje izbornih prijevara.

Rezultati nove studije pokazuju da su prijevare na izborima u SAD-u raširen fenomen. Većina saveznih država u SAD-u zahtijeva da se birači identificiraju prilikom glasanja, ali ne postoji jedinstven propis o tome što se priznaje kao isprava za identifikaciju.

Susret Trumpa s Kingom Mlađim, javljaju agencije, došao je samo dan nakon što je budući predsjednik napao kongresnika Johna Louisa jer je ovaj legendarni borac za građanska prava izjavio da Trumpa ne smatra 'legitimnim predsjednikom' te da vjeruje da mu je Rusija pokušala pomoći dobiti izbore.

Trump je pak poručio Louisu kako bi se kongresnik iz Georgije više trebao koncentrirati na služenje građanima u svojem okrugu, a ne kritizirati legalno izabranog predsjednika.

Valja napomenuti da je Berenice King, kći ubijenog Kinga, upravo jučer pozvala Amerikance da se nastave boriti za svoju viziju ljubavi i pravde, bez obzira na to tko sjedi u Bijeloj kući.

Pritom nije izravno kritizirala novog američkog predsjednika, koji nije popularan u afroameričkoj zajednici u SAD-u, ali je rekla da narod još ima izbor između 'kaosa i zajednice'.

'Na kraju, Donald Trump dođe i ode', navela je Berenice King i dodala da ljudima ostaje da nađu način da stvore, kako je njezin otac rekao, 'zajednicu ljubavi'.

Martin Luther King bio je američki baptistički svećenik i borac za građanska prava. U borbi za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD-u koristio je metode nenasilja i građanske neposlušnosti. Smatra se jednim od najboljih govornika i jednom od najutjecajnijih osoba u američkoj povijesti, a ubijen je u atentatu 1968. godine.