Nakon skoro tri godine

Prekinuta podmorska potraga za malezijskim zrakoplovom

17.01.2017 u 10:03

Bionic
Reading

Podmorska potraga za zrakoplovom Malaysia Airlinesa na letu MH370, koji je iz nepoznatog razloga nestao prije gotovo tri godine, prekinuta je, priopćile su u utorak australska, malezijska i kineska vlada.

Boeing 777 je nestao 8. ožujka 2014. s 239 putnika i članova posade, nedugo nakon polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Letjelica 'nije locirana' na području od 120.000 četvornih kilometara koje se pretraživalo, na jugu Indijskog oceana, dodaje se u priopćenju. Nestanak tog zrakoplova je jedna od najvećih zagonetki u povijesti civilnog zrakoplovstva.

"Unatoč svim naporima da se uz pomoć znanosti, najsuvremenije tehnologije i uputa najvećih stručnjaka (...) locira letjelica, potraga nije dala rezultata", ističe se u tekstu. "Dakle, podmorska potraga za MH370 je prekinuta".

Odluka o prekidu potrage "nije donesena olako ni bez žaljenja", dodaje se u priopćenju triju zemalja. "Ne gubimo nadu da će se pojaviti nove informacije i da će se letjelica jednom ipak pronaći".

Za dvadesetak dijelova zrakoplova pronađenih u Indijskom oceanu kod obale istočne Afrike - daleko od područja koje se pretraživalo - utvrđeno je da najvjerojatnije ili sigurno pripadaju Boeingu 777 Malaysia Airlinesa.

Stručnjaci su kao moguću zonu pada ocijenili jedno drugo područje od 25.000 četvornih kilometara, ali su Australija i Malezija zaključile da nema dovoljno dokaza za širenje potrage.