ODGOVOR TRUMPU

Hollande: EU ne treba savjete izvana

16.01.2017 u 22:59

Bionic
Reading

Europska unija ne treba savjete izvana, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande priključivši se Europljanima i američkom državnom tajniku Johnu Kerryju u odbacivanju kritika koje je na račun EU i NATO-a izrekao novoizabrani američki predsjednik Donald Trump

'Europa će uvijek biti spremna nastaviti prekoatlantsku suradnju prema svojim interesima i vrijednostima. Njoj ne trebaju savjeti izvana o tome što da radi', rekao je Hollande u ponedjeljak navečer na svečanosti odlikovanja američke veleposlanice u Parizu Jane Hartley. Sličnu je izjavu ranije u ponedjeljak dala i njemačka kancelarka Angela Merkel rekavši da je sudbina Europe u njezinim vlastitim rukama čime je odgovorila neizravno na Trumpove prognoze da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

Za njemački list Bild i britanski The Times Donald Trump, koji će u petak preuzeti dužnost američkog predsjednika, ocijenio je da je Velika Britanija učinila dobro što je napustila EU kojim po njegovu mišljenju dominira Njemačka, te je prognozirao da će EU napustiti i druge članice. 'Europa je originalna kreacija, utemeljena na nacijama' koje su time izabrale suprotstaviti se određenim izazovima, rekao je Hollande. Uvjerenje u projekt zajedničke Europe izrazila je ranije u ponedjeljak šefica diplomacije EU Federica Mogherini.

'Uvjeravam vas da će Europska unija ostati ujedinjena, u to sam 100 posto sigurna', rekla je u Bruexellesu Mogherini. Trump je u intervjuu NATO nazvao zastarjelim savezom. Na takve je kritike Hollande govorio da će se NATO-u biti 'zastario kada i prijetnje postanu zastarjele'.

NATO je izrazio da je 'apsolutno uvjeren' da će SAD ostati 'snažno angažiran' u savezu, a njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier izrazio je zabrinutost i podsjetio da je takva Trumpova izjava u suprotnosti s onim što je (budući) američki ministar obrane prije samo nekoliko dana rekao u prigodi svog saslušanja u Washingtonu'.

Vezano uz Trumpove ocjene o zastarjelosti saveza njemački transatlanstki koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u. On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-očlanom vojnom bloku i ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4.000 vojnika u Poljskoj.