NEPRIMJERENI NAPADI

Kerry kritizirao Trumpa, nahvalio 'hrabru' Merkel

16.01.2017 u 22:37

Bionic
Reading

Američki državni tajnik u odlasku John Kerry u ponedjeljak je u razgovoru za CNN International u Londonu nazvao 'neprimjerenima' primjedbe novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o Europskoj uniji i 'hrabroj' njemačkoj kancelarki Angeli Merkel

Mislim da je neprimjereno da se novi američki predsjednik tako izravno upliće u politiku drugih zemalja', rekao je Kerry pošto je Trump izrazio zadovoljstvo Brexitom, a politiku prema migrantima njemačke kancelarke nazvao je katastrofalnom. Kerry je u Londonu, gdje se zaustavio na putu za Svjetski gospodarski forum u Davosu, rekao da je Merkel bila iznimno hrabra i da njezina politika nimalo ne odgovara opisu kakvim ju je ocrtao Trump.

Mislim da treba biti oprezan prije nego što se kaže da je jedan od najmoćnijih čelnika Europe pogriješio', rekao je Kerry. Upozorio je da neprijatelji Europe, a među njima je Rusija, pokušavaju podijeliti Zapad te je podsjetio da se dosadašnji američki predsjednik Barack Obama protivio izlasku Velike Britanije iz Europske unije. U razgovoru za njemački list Bild i britanski The Times Donald Trump je ocijenio da je Velika Britanija učinila dobro što je napustila EU kojom po njegovu mišljenju dominira Njemačka.

Trump, koji je na izborima pobijedio kao kandidat republikanaca, a u petak će preuzeti dužnost američkog predsjednika, prognozirao je da će Brexit biti uspjeh i da će druge zemlje također napustiti EU, a NATO je nazvao zastarjelim savezom.