ZAMJERKE MERKEL

Zašto je sporna CDU-ova političarka napustila stranku?

16.01.2017 u 21:27

Bionic
Reading

Kršćansko-demokratska unija (CDU) raspravlja u ponedjeljak o najavi istaknute članice stranke i bivše predsjednice Saveza protjeranih Erike Steinbach koja je u nedjelju izjavila da napušta stranku okrivljujući za to predsjednicu CDU-a i njemačku kancelarku Angelu Merkel

"Mislim da je žalosno da Erika Steinbach na ovaj način izlazi iz stranke. Neodmjerene i neopravdane optužbe širiti preko medija, a ne u direktnom razgovoru sa strankom, to baš i nije odlika konzervativne politike", rekao je reagirajući na najavu odlaska Erike Steinbach iz CDU-a glavni tajnik stranke Peter Tauber.  

Neki demokršćanski političari su 73-godišnjoj Steinbach predbacili da "na zalazu karijere zabija nož u leđa stranke kojoj zahvaljuje tu istu karijeru".  Jača podrška i razumijevanje za izlazak iz stranke dolazi iz redova sestrinske Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja je, jednako kao Steinbach, jedna od najjačih kritičarki izbjegličke politike Angele Merkel.  

"Kritika izbjegličke politike Angele Merkel potpuno je opravdana", rekao je CSU-ov političar Hans-Peter Uhl te izrazio žaljenje što Steinbach napušta Uniju CDU/CSU.   Erika Steinbach često je bila kritizirana zbog svoje provokativne politike još iz vremena kada je bila na čelu Saveza protjeranih, a objasnila je u članku za bjavljenom u dnevniku Welt am Sonntag objasnila kako napušta CDU zbog neslaganja s izbjegličkom politikom Angele Merkel.  

"Merkel je svojim kršenjem zakona u znatnoj mjeri naškodila CDU-u", napisala je Steinbach u priopćenju.  "Angela Merkel odlučuje ne obazirući se na postojeće zakone. Kako ekonomska tako i kulturna šteta po Njemačku još se ne da sagledati", ocjenjuje Steinbach.  

U tekstu Steinbach hvali Alternativu za Njemačku (AfD), stranku koja svoj uspjeh na lokalnim izborima zahvaljuje kritici izbjegličke politike Angele Merkel te dodaje da ne razmišlja o ulasku u AfD, ali da toj stranci želi "sve najbolje" na predstojećim izborima. Odmah po izlasku članka AfD je Eriki Steinbach ponudio članstvo.  

Steinbach je na čelu Saveza protjeranih u prošlosti upadala u oči zbog provokativnih i revizionističkih teza prema Poljskoj tražeći bolje obeštećenje za protjerane nakon Drugog svjetskog rata koji su bili prisiljeni napustiti svoje stoljetne domove na području Istočne Pruske i Šlezije.