ODGOVOR NA KRITIKE

Cerar: Zakon strancima možda bude još izmijenjen

16.01.2017 u 18:12

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da će Slovenija i ubuduće poštovati ljudska prava, ali i pravo na sigurnost vlastitih građana, čime je odgovorio na oštre međunarodne reakcije u vezi predloženih, ali kontroverznih zakonskih izmjena po kojima bi policija već na granici odbijala potencijalne azilante, a one koji su ušli ilegalno smjela odmah deportirati

''Slovenija će ostati otvorena država i djelovati humano, ali moramo brinuti i o sigurnosti naših državljana", kazao je Cerar novinarima, prilikom posjeta azilantskom domu u Ljubljani, reagirajući na kritike na takav zakonski prijedlog o kojemu će uskoro odlučivati parlament.

Više domaćih udruga, zatim Amnesty International (AI) i visoki dužnosnici Vijeća Europe, kritizirali su izmjene zakona o strancima koji je Cerarova vlada predložila, zahtijevajući da se povuku ili odbiju, jer krše pravo izbjeglica na individualni tretman, a u suprotnosti su s međunarodnom konvencijom o izbjeglicama, pa i slovenskim ustavom.

Kritike je u pismu Ceraru prošlog tjedna u pismu iznio i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland, navevši da se predviđenim mjerama Slovenija približila Mađarskoj koja već više godina vodi antimigrantsku politiku. Cerar je u ponedjeljak kazao da se ustav i međunarodne konvencije ne mogu tumačiti tako da budu na štetu izbjeglica, ali ni na štetu sigurnosti vlastitih građana.

Sloveniju je 2015. i 2016. godine u 6 mjeseci prešlo skoro pola milijuna migranata, što je skoro četvrtina slovenskog stanovništva, ona kao mala zemlja bez kapaciteta za masovne migracije to više ne može dopustiti, pa je predložene zakonske izmjene predvidjela za izuzetne situacije ako bi se migrantska kriza ponovila, kazao je Cerar, dodavši da njegova zemlja nema kapaciteta da postane "migrantski džep" i da slično misle i druge zemlje u Schengenskom prostoru.

Prema njegovim riječima, bilo bi neodgovorno od Slovenije da dopusti da migranti u nju uđu, a onda se na niskim temperaturama smrzavaju ili razbolijevaju, kao što se trenutno događa u nekim drugim zemljama. -  Zakon je u parlamentarnom postupku, možda će doživjeti izmjene i siguran sam da ćemo naći rješenje koje je u skladu s ustavnim i međunarodnim standardima, kazao je slovenski premijer.