ZATOPLJENJE NA POMOLU

Rusija spremna obnoviti sigurnosnu suradnju sa SAD-om

16.01.2017 u 15:41

Bionic
Reading

Rusija je spremna obnoviti suradnju sa SAD-om u sigurnosnim pitanjima kao što su borba protiv terorizma i kibernetičkog kriminala, rekao je bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina

Trump, koji je za Putina kazao da je 'jako pametan', dao je do znanja da želi popraviti odnose s Rusijom, unatoč tome što američke obavještajne agencije tvrde da je Putin naredio hakerske napade kako bi diskreditirao Hillary Clinton pred izbore 2016. Rusija te optužbe odbacuje.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Sigurnosnog vijeća, kojim predsjeda Putin, iznio je oprezno pozitivno mišljenje o izgledima za suradnju s Washingtonom nakon hladnih odnosa tijekom Obamine administracije.

'Ako administracija Donalda Trumpa bude zainteresirana, bit ćemo spremni nastaviti konzultacije s našim američkim partnerima u punom formatu preko Sigurnosnog vijeća Ruske Federacije', rekao je za vladin list Rossiskaya Gazeta.

No, dodao je kako ne očekuje brzo poboljšanje odnosa niti ukidanje sankcija jer su odnosi trenutačno jako loši. Trump je za Sunday Times tijekom vikenda kazao da će predložiti ukidanje sankcija Rusiji nametnih zbog aneksije Krima ako pristane na sporazum o smanjenju nuklearnog oružja. Kremlj je u ponedjeljak poručio da će pričekati dok Trump formalno ne preuzme dužnost u petak prije ikakvih komentara.