STRAH OD TRUMPA

Stoltenberg vjeruje da će SAD ostati snažno angažiran u NATO-u

16.01.2017 u 15:14

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg uvjeren je da će nova američka administracija ostati angažirana u Sjevernoatlantskom savezu, izjavila je glasnogovornica Saveza Oana Lungescu.

"Glavni tajnik ima apsolutno povjerenje da će Sjedinjene Države pod predsjedanjem Donalda Trumpa ostati snažno angažirane u NATO-u", rekla je Lungescu, dodajući da je snažan NATO dobar za Sjednjene Države i dobar za Europu.  

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je u intervjuu za britanski Times i njemački Bild da je "NATO zastario jer je osmišljen prije puno godina  i jer se nije bavio terorizmom". Također je rekao da zemlje članice NATO ne troše dovoljno za obranu. Od 28 članica NATO-a samo njih pet (Sjedinjene Države, Estonija, Grčka, Poljska i Velika Britanija) izdvajaju za obranu najmanje dva posto, što je cilj koji se preporučuje svim članicama.

 Njemački ministar vanjskih poslova, koji je u ponedjeljak ujutro tijekom radnog doručka razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao da su te Trumpove izjave u NATO-u primljene sa zabrinutošću.  I u Europskoj uniji su Trumpove izjave izazvale zabrinutost. Trump je, između ostaloga, rekao da je  Velika Britanija imala razloga za napuštanje EU-a, da će možda slijediti i druge članice EU-a i da njome dominira Njemačka.  

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault rekao po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a da "jedinstvo Europe" najbolji odgovor na Trumpove izjave. "Najbolji odgovor na intervju izabranog američkog predsjednika jest jedinstvo Europljana", rekao je Ayrault.  Glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas je na pitanje da komentira Trumpov intervju kratko odgovorio "pročitali smo ga sa zanimanjem".