'BREXIT ZNAČI BREXIT'

Theresa May u utorak će održati važan govor o razlazu s EU

15.01.2017 u 13:10

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May pozvat će u govoru u utorak Britance da zaborave na ogorčenost zbog referendumske odluke da zemlja napusti EU i ujedine se oko vizije Velike Britanije otvorenije prema svijetu, objavio je u nedjelju njezin ured.

May će do kraja ožujka formalno početi proces razdruživanja od EU-a, no do sada je kazala vrlo malo o tome kakav točno razlaz želi.

May će u utorak u Londonu održati važan govor o Brexitu pred stranim diplomatima, britanskim pregovaračkim timom i drugim visokim dužnosnicima, priopćio je Downing Street.

U govoru će, kako se navodi, naglasiti važnost da se Britanci, koji su za Brexit glasali s 52 posto glasova prema 48, ujedine oko zajedničkih ciljeva kao što su zaštita i jačanje radničkih prava.

"Sada trebamo stati na kraj podjelama i jeziku poveznim s time - 'Pristaša izlaska' i 'Pristaša ostanka' i sve prateće uvrede - i ujediniti se kako bi Brexit bio uspješan i kako bismo izgradili doista globalnu Britaniju", kazat će, kako se očekuje, May.

Downing Street ne otkriva hoće li May objasniti svoje stajalište o nekim ključnim pitanjima, posebno o tome hoće li Britanija ostati na jedinstvenom europskom tržištu ili u carinskoj uniji ili, ako neće, koji će stupanj pristupa tražiti.

EU će vjerojatno inzistirati na slobodi kretanja za europske građane u zamjenu za puni pristup jedinstvenom tržištu, dok su mnogi koji su glasali za Brexit to učinili upravo kako bi se ograničilo imigraciju.

May je prije tjedan dana u televizijskom intervjuu kazala da Britanija neće moći zadržati "djeliće" članstva u EU-u, nakon čega je britanska funta naglo pala jer se to protumačilo kao najava tvrdog Brexita odnosno izlaska iz jedinstvenog tržišta.

Govor u utorak održat će u zgradi Lancaster House, u vlasništvu Foreign Officea, u blizini Buckinghamske palače u kojoj su se održali brojni međunarodni summiti. Downing Street objašnjava da se time želi istaknuti glavna tema govora globalne Britanije.

Britanski mediji pišu, međutim, da će May tražiti tvrdi Brexit - izlazak iz jedinstvenog tržišta i carinske unije te istupanje iz Europskog suda pravde - kako bi mogla povratiti kontrolu nad imigracijom.

Sunday Times piše da će May kazati da želi "tvrdi Brexit u skladu s pravilima".

The Sun donosi naslov "Mayin trostruki šok u pogledu Brexita", ističući da će premijerka "pokazati da misli ozbiljno i najaviti izlazak iz EU-a s tri udarca".

Sunday Telegraph prenosi vladin izvor koji tvrdi da će "ljudi znati da kada kaže da 'Brexit znači Brexit' to doista i misli".