OBRAĆANJE JAVNOSTI

Trump održao prvu press konferenciju, obračunao se s novinarom CNN-a

11.01.2017 u 17:58

Bionic
Reading

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump ljutito je osudio objavljivanje tvrdnja da je uhvaćen u kompromitirajućem stanju u Rusiji i napao američke obavještajne službe zbog curenja te informacije. 'Mislim da je to bilo sramotno. Sramotno je to da su obavještajne agencije dopustile objavljivanje informacija za koje se pokazalo da su lažne i krivotvorene', rekao je Trump na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon pobjede na izborima 8. studenoga

Trump je na press konferenciji još jednom nazvao lažima i besmislicama medijske napise prema kojima je Moskva o njemu prikupila kompromitirajuće podatke. Za te novinske napise ranije je optužio obavještajne službe.

'Moram reći da želim zahvaliti novinarima koji su odlučili zanemariti ovu vijest koja je možda procurila iz obavještajnih službi. Ta lažna vijest nikad nije trebala biti napisana, a kamoli procuriti u javnost. Zato zahvaljujem onima koji tu vijest nisu objavili te su pokazali veliku profesionalnost', kazao je na početku Trump.

Komentirajući hakiranje nacionalnog kongresa Demokratske stranke, rekao je da misli da je to učinila Rusija.

'Mislim da je to učinila Rusija, ali mislim da nas hakiraju i druge države, drugi ljudi', rekao je Trump. Dodao je da je demokratski kongres bio ranjiv na hakiranje, za razliku od republikanskog. Podsjetimo, Trump je nevoljko prihvatio izvještaj obavještajnih službi o ruskom hakiranju.

'Imamo grozan odnos s Rusijom. Oni nam pomažu da se borimo protiv Islamske države. Ako dobro pogledate, postojeća administracija stvorila je Islamsku državu. Ako Putin voli Donalda Trumpa, to je prednost, nikako ne otegotna okolnost. Slagat ću se s Putinom, a ako ne, zar zaista vjerujete da bi Hillary bila stroža prema Putinu nego ja', poručio je Trump.

Kada je upitan za neplaćanje poreza, burno je reagirao: 'Vi novinari ste jedini koje zanima moje porezno izvješće - mislim da to javnost ne zanima, to samo vas zanima. Ljudi su na kraju saznali da su moje kompanije puno moćnije nego što su mogli zamisliti.'

Kazao je i kako će upravljanje njegovom kompanijom preuzeti njegovi sinovi. Naveo je da je preko vikenda dobio ponudu za građevinski posao u Dubaiju vrijednu dvije milijarde dolara, ali da ju je odbio. 'Ne želim iskoristiti situaciju u kojoj se nalazim', kazao je.

Trump se obračunao sa CNN-om

Trump je bez ustezanja izvrijeđao i CNN, poručivši kako objavljuju lažne vijesti. Novinar CNN-a na press konferenciji pokušao mu je i postaviti pitanje, no Trump mu to nije dozvolio.

'Napadate novinsku kuću, možete li nam barem dati šansu da postavim pitanje', vikao je novinar CNN-a, no Trump mu je odbrusio da zašuti i da je bezobrazan.

'Nema šanse da vam dopustim da mi postavite pitanje. Nema šanse! Objavljujete lažne vijesti', grmio je Trump.