SLANJE POJAČANJA U AFGANISTAN

Ban Ki-moon pohvalio odluku Baracka Obame

02.12.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pohvalio je odluke američkog predsjednika Baracka Obame u svezi sa sukobom u Afganistanu, priopćio je u srijedu njegov ured za odnose s javnošću

Ban je 's odobravanjem dočekao novi američki plan za Afganistan koji je jučer objavio predsjednik Barack Obama. Pohvalno ocjenjuje ponuđeni pristup koji obuhvaća ujednačavanje vojnih i civilnih napora i stavljanje naglaska na jačanje kapaciteta afganistanskih ustanova, napose sigurnosnih snaga', ističe se u priopćenju.

'Glavni tajnik je siguran da je izgradnja ustanova dug, ali nužan proces koji će, s vremenom, osigurati dugotrajnost zajedničkih napora međunarodne zajednice u Afganistanu'.'UN je i dalje odlučan u nakani da podupire sve napore radi prijenosa širih ovlasti afganistanskim vlastima kako bi se nastavila izgradnja trajnog mira, stabilnosti i razvoja u zemlji', ističe se u završnom dijelu teksta.

Obama je u utorak najavio slanje 30.000 dodatnih vojnika u Afganistan i početak povlačenja američkih snaga za 18 mjeseci.