NOMEN EST OMEN

EU poziva Grčku i Makedoniju da riješe spor oko imena

02.12.2009 u 20:50

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je u srijedu Makedoniji i Grčkoj da riješe spor oko imena te bivše jugoslavenske republike kojoj bi to pitanje moglo usporiti približavanje Europskoj uniji

Makedonija je zadnjih mjeseci znatno napredovala u približavanju Uniji, a Europska komisija u listopadu je preporučila otvaranje pregovora o pridruživanju. Unija će od 19. prosinca ukinuti i vizna ograničenja za makedonske državljane.

No europski diplomati kažu da bi Grčka mogla staviti veto na bilo kakav sporazum. Tvrdnjom da makedonsko ime podrazumijeva teritorijalne pretenzije na makedonsku pokrajinu Makedoniju, Atena je lani spriječila makedonski ulazak u NATO.

'Uvjeren sam da postoji stvarna mogućnost, uz uvjet da se obje strane dogovore, da se taj problem prevlada', rekao je Barroso novinarima nakon sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Bruxellesu.

Atena Makedoniji osporava pravo na to ime još od 1991. kad je Makedonija stekla nezavisnost od Jugoslavije. Grčka kaže da skopski pregovori i o pridruživanju neće početi prije rješenja toga spora.