POTRAGA ZA UNIŠTAVATELJEM DOKUMENTACIJE

WikiLeaks povećao nagradu za informacije o dokumentima iz Bijele kuće

06.01.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Organizacija WikiLeaks povećala je danas nagradu za podatke o nestanku dokumenata u administraciji američkog predsjednika u odlasku Baracka Obame te ona sada iznosi 30.000 dolara

'Zahvaljujući donatoru koji se javio, povećali smo nagradu za uhićenje ili otkrivanje predstavnika Obamine administracije koji je uništavao informacije', navodi se u priopćenju te međunarodne neprofitne organizacije objavljenom na njezinu Twitteru

Nagrada koju je ranije ponudio WikiLeaks iznosila je 20.000 dolara, a upravo je ta organizacija prošlog studenog prva objavila kako su nestali podaci o elektronskoj prepisci bivše kandidatkinje za američku predsjednicu iz redova Demokratske strankeHillary Clinton

Nekadašnja državna tajnica, naime, imala je privatni e-mail server u podrumu svoje kuće u Chappaqui, u saveznoj državi New York, koji nije koristila samo za osobnu korespondenciju nego i za službene potrebe kao šefica američke diplomacije.

Takva praksa nije strogo zabranjena i omogućavala joj je brzu reakciju u slučaju diplomatske krize. Međutim, upitno je to što je Clinton isključivo koristila privatni e-mail server, a ne onaj State Departmenta koji je sigurniji i manje ranjiv na napade hakera.
Podsjetimo, FBI je priopćio je da je Clinton bila krajnje nemarna u baratanju državnim tajnama, ali i objavila da neće podići optužnicu jer nema dokaza da je to napravila s namjerom te se ministarstvo pravosuđa složilo s tom procjenom.

Kasnije je američki State Department objavio dio elektronske pošte bivše šefice američke diplomacije, upućene preko njezinog osobnog servera. Radi se o više od 4.000 njezinih e-mailova, a 125 redigirano je tako što su iz njih izuzete informacije koje su proglašene povjerljivim.

Većina se odnosi na svakodnevne stvari iz života na radnom mjestu, od telefonskih poruka, rasporeda obveza do novinskih članaka.