POPUSTILA MU STRANČKA STEGA

Pao još jedan potkupljivi kineski dužnosnik

03.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Bivši dopredsjednik kineske Agencije za civilno zrakoplovstvo (CAAC) Xi Xinghu izbačen je danas iz Komunističke partije zbog korupcijskog skandala, priopćila je Središnja komisija za disciplinske postupke te stranke

Kako javlja kineska agencija Xinhua, Xi je već neko vrijeme na meti istražitelja Središnje komisije za disciplinske postupke zbog niza ozbiljnih optužbi za kršenje stranačke stege.

Xi je, navodi agencija, primao mito i tražio promaknuća za bliske osobe, a slučaj bi uskoro trebao završiti i na sudu. Prema navodima, sada već bivši drugi čovjek kineskog civilnog zrakoplovstva pao je nakon što je u imovinskoj kartici 'propustio' navesti čitav niz luksuznih nekretnina koje je dobio kao mito, a istražiteljima je zapelo za oko i njegovo ekstravagantno ponašanje.

Podsjetimo, kineski predsjednik Xi Jinping naredio je krajem 2012. godine smanjivanje birokratskih procesa, nakon što je preuzeo čelo Komunističke partije, želeći primiriti bijes javnosti zbog bespotrebnog trošenja novca i ekstravagancije dužnosnika koji su ilegalno prikupili bogatstvo za sebe.

U dosadašnjim čistkama iz redova Komunističke partije već je izbačeno nekoliko desetaka tisuća potkupljivih članova, a prije šest mjeseci zbog uzimanja mita smijenjena su tri ministra te ih uskoro očekuje i suđenje.