NOVA STRATEGIJA ZA AFGANISTAN

NATO poziva saveznike da se ugledaju na SAD

02.12.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Glavni tajnik Nato-a Anders Fogh Rasmussen pozdravio je u srijedu odluku američkog predsjednika Baracka Obame o slanju dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan, ističući da sličnu odluku očekuje i od drugih saveznika

"U ime NATO-a, pozdravljam najavu predsjednika Obame novog američkog pristupa misiji u Afganistanu. Odluka predsjednika Obame da znatno poveća broj američkih vojnika u toj operaciji dokaz je njegove odlučnosti. Pristup koji je on iznio predstavlja širu političku strategiju za uspjeh", kaže se u poruci glavnog tajnika Rasmussena.

Predsjednik Obama je objavio slanje dodatnih 30.000 vojnika u Afganistan, koji će biti razmješteni u prvoj polovici sljedeće godine, te planove za početak povlačenja tih pojačanja za 18 mjeseci.

"Ovo nije samo američka misija: američki saveznici u NATO-u dijelili su rizike, troškove i teret ove misije od početka. Budući da su Sjedinjene Države pojačale svoj angažman, uvjeren sam da će i ostali saveznici, kao i naši partneri u toj misiji, također bitno povećati svoj doprinos", dodaje Anders Fogh Rasmussen.

Broj američkih vojnika s dodatnim pojačanjima dosegnut će gotovo 100.000.

I London poziva sve saveznike da podrže Obamu

Britanski premijer Gordon Brown pozvao je u srijedu "sve saveznike da stanu" iza američkog predsjednika Baracka Obame koji je u utorak objavio da će u Afganistan u okviru nove strategije biti poslano još 30.000 vojnika.

"Pozivam sve naše saveznike da podrže strategiju predsjednika Obame. Velika Britanija nastavit će u potpunosti svoju ulogom uvjeravajući ostale zemlje da ponude svoje postrojbe za kampanju u Afganistanu", izjavio je Brown, citiran u priopćenju svojih službi.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je objavio da će u Afganistan biti poslano još 30.000 vojnika, kao i planove za početak povlačenja tih pojačanja za 18 mjeseci, uvjeravajući skeptičnu američku javnost da njegova nova strategija može dovesti do zaokreta u Afganistanu i "uspješnog završetka rata".

"Sljedeća vitalna etapa bit će konferencija o Afganistanu koja će se održati u Londonu 28. siječnja i na koju su pozvani predstavnici 43 koalicijske zemlje", dodao je Gordon Brown.

Kabul pozdravlja novu strategiju SAD-a u Afganistanu

Afganistanska vlada "pozdravila je" u srijedu objavu američkog predsjednika Baracka Obame o slanju 30.000 dodatnih vojnika u okviru nove strategije u Afganistanu.

"Afganistansko ministarstvo vanjskih poslova pozdravlja tu novu strategiju", izjavio je glasnogovornik afganistanske diplomacije Mohamad Zahir.

Barack Obama objavio je u utorak slanje 30.000 dodatnih vojnika u ime "nacionalnog interesa od vitalne važnosti" za SAD, ističući da "Afganistan nije izgubljen", priznajući da su "talibani napredovali".

Poslao je i upozorenje afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju, čiji je reizbor obilježen prijevarama i čija je vlada optužena za korupciju: "Razdoblje bianco čeka je prošlo, jasno ćemo dati na znanje što očekujemo od onih kojima pomažemo".

Pogledajte reakcije iz Pakistana na novu strategiju SAD-a u Afganistanu: