'OTVORENA VRATA'

Dačić: U Hrvatskoj se plaše čokoladice, a kamoli MiG-ova

30.12.2016 u 20:25

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se rehabilitira fašizam i ustaštvo i politika da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije, a to je pogrešno, ali Srbija je otvorena za razgovor s Hrvatskom i pomirenje, rekao je u petak na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, prenijele su srbijanske agencije

Na godišnjoj konferenciji za novinare Dačić je rekao da u 2017. očekuje unapređenje odnosa u regiji, otvaranje više od deset poglavlja u pregovorima s Europskom unijom i ukidanje viznog režima s Kinom 15. siječnja, a opravdao je i odluku o kupnji zrakoplova MiG

'Laž je da Hrvatska ne rehabilitira fašizam, oni su rehabilitirali (Alojzija) Stepinca i oslobađaju zločince od 1990.,' citira agencija Beta Dačića koji je kazao da je NDH bila preteča Republike Hrvatske i ideje samostalne države, te je komentirao pozdrav 'Za dom spremni'.

Mjesecima se raspravlja o tome je li pozdrav 'Za dom spremni' dozvoljen ili ne, a riječ je o pozdravu koji je izmišljen 'ni za što drugo osim za potrebe ustaškog fašističkog nacističkog režima koji je bio Hitlerova marioneta', rekao je.


Vrata za razgovor s Hrvatskom su otvorena, rekao je srbijanski šef diplomacije koji želi da odnosi u regiji budu bolji 'što nije teško zato što su sad loši', a 'to je zato što je postao kliše da biti dobar Hrvat znači biti što više protiv Srbije', a to je 'pogrešna politika', prenosi agencija Tanjug.

'Ne pričam ja to zato što su oni Hrvati, nego zato što su to fašisti i zločinci isto kao što sam u Srbiji uvijek bio protiv rehabilitacije onih koji su surađivali s fašistima', rekao je Dačić.

'Da smo uzeli avione od SAD-a, sve bi bilo u redu'

Komentirao je kritike Beogradu zbog odluke o kupnji borbenih zrakoplova MiG kazavši da Srbija nije prekršila nijednu međunarodnu obvezu o kontroli naoružanja, ali je problem u tome što su to avioni ruske proizvodnje.

'Ništa tu nije sporno. Da smo uzeli od SAD-a sve bi bilo u redu' i oni bi rekli da je Srbija izvor stabilnosti, ali 'problem je što je to MiG i što je to Rusija', rekao je i zatim se osvrnuo na Hrvatsku.

'Zato što se u susjednoj zemlji, Hrvatskoj, plaše i jedne čokoladice, a kamoli MiG-ova', rekao je Dačić aludirajući na čokoladice proizvedene u Srbiji koje je predsjednica Republike Hrvatske darovala djeci u Dubrovniku i za to se poslije ispričala.


Dačić očekuje da će Beograd u 2017. otvoriti više od deset poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, no nije zadovoljan brzinom otvaranja jer se 'stalno pronalaze izgovori' i jer se europski proces povezuje s dijalogom Beograda i Prištine ili bilateralnim pitanjima.

'Očekujemo, pored uvjetovanja dijalogom s Prištinom i veliku zloupotrebu pozicije članice EU od strane Hrvatske koja je apsolutno neargumentirano, bez ikakvih razloga i opravdanja nekoliko puta blokirala poglavlja, iako je osnovna stvar da se bilateralna pitanja ne postavljaju kao problem u europskim pregovorima', rekao je Dačić, kako prenosi agencija Beta.

Hrvatska je imala rezerve na Poglavlje 26 - obrazovanje i kultura no pošto je prošli tjedan u Beogradu riješeno pitanje udžbenika hrvatske nacionalne manjine, Zagreb je tu rezervu uklonio.

Dačić je rekao da bi Poglavlje 26 trebalo biti otvoreno u siječnju ili veljači te da želi da Srbija ide europskim putem, 'ali sigurno neće dozvoliti ponižavanja, niti bilo kakva uvjetovanja' koja su protivna 'našim državni interesima', prenosi Beta.