PAHOROVA IDEJA

Ministrica rezervirana oko uklanjanja žice prema Hrvatskoj

29.12.2016 u 14:13

Bionic
Reading

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar u četvrtak je izrazila sumnju u to da Sloveniji više ne prijeti migracijski val većih razmjera, kako smatra predsjednik države Borut Pahor, po čijoj bi ocjeni trebalo razmatrati uklanjanje žičanih prepreka prema Hrvatskoj

Pahor je nakon nedavnog posjeta Turskoj, gdje je razgovarao s predsjednikom Tayyipom Erdoganom o stanju na Bliskom istoku i migracijskim problemima za Slovenski radio rekao kako je dobio informacije da u ovom trenutku Sloveniji ne prijeti opasnost da se ponovi lanjski veliki migracijski val tzv. balkanskom rutom. U tom je kontekstu slovenskoj vladi sugerirao da počne razmišljati o uklanjanju žičane ograde prema Hrvatskoj, postavljene lanjske jeseni u jeku migracijske krize, kad je kroz zemlju prošlo više od pola milijuna ljudi, na putu prema Austriji, Njemačkoj i skandinavskim državama.

Naveo je da bi uklanjanje žice bio znak jačanja povjerenja s Hrvatskom i odraz bolje suradnje država u regiji u kontroli migracija, pri čemu bi se mjere zaštite schengenske granice opet mogle pojačati ako bi došlo do takve situacije, što za sada nije izgledno. U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA, ministrica unutarnjih poslova Gjerkeš Žnidar kazala je da ona ne raspolaže informacijama da migracijski val ne treba očekivati.

'Mislim da određene informacije ni ne postoje, ali svi želimo da do nove migracijske krize ne dođe', kazala je ministrica, dodavši kako i predsjednikovu izjavu treba shvatiti u tom kontekstu. Oko potencijalnih migracija još uvijek je mnogo neizvjesnosti, krizna žarišta još postoje, istakla je slovenska ministrica, dodavši da faktori rizika još uvijek postoje. Budući da Austrija ne namjerava primati veći broj izbjeglica kao lani, te da provodi granične kontrole, tako mora djelovati i Slovenija, ocjenila je, sugerirajući da će fizičke prepreke za slučaj ponavljanja migracijske krize na granici s Hrvatskom do daljnjega ostati unatoč povremenim izrazima nezadovoljstva lokalnih stanovnika.

'Kad o tome pitate ljude koji su doživjeli lanjski migracijski val, kad je dnevno u Sloveniju ulazilo 12.000 migranata, onda je njihov odnos prema mjerama zaštite granice sigurno drukčiji u odnosu na one koji to nisu doživjeli. Oni su svjesni čemu služe tehničke zapreke na granici. To je privremena mjera koja je u interesu sigurnosti, a s time se slaže i Hrvatska', kazala je Gjerkeš Žnidar. Prema njenim riječima, u 11 mjeseci ove godine slovenska policija je u postupku zbog ilegalnog prijelaska granice s Hrvatskom u Sloveniji imala 976 stranaca, skoro dvostruko više nego lani, a oko 80 posto ih je odmah vraćeno putem readmisije.

Prema podacima slovenskog ministarstva unutarnjih poslova, u Sloveniji je do danas prema hrvatskoj granici postavljeno ukupno 187 kilometara 'tehničkih prepreka' za zaprečavanje migracijskog vala. Do sada je Slovenija zaprimila ukupno 1170 molbi za odobravanje azila, rješenja su izdana za 942 slučaja, a status izbjeglice priznat je za 148 migranata. Prema zadnjim podacima policije od 26. prosinca ove godine, u zemlji je bilo nastanjeno 339 migranata, najviše v Ljubljani, te u azilnim domovima u Postojni i Logatecu.