OBJAVIO STIER

Hrvatska deblokirala Srbiju u pregovorima s EU-om

23.12.2016 u 14:07

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u petak je na konferenciji za medije kazao da je Hrvatska deblokirala Srbiju u procesu pregovora s Europskom unijom

Stier je pozdravio aneks sporazuma koji je ministar obrazovanja Srbije potpisao s predstavnicima hrvatske manjine u Beogradu, kojim se regulira pitanje udžbenika, ne samo prijevoda sa srpskog na hrvatski te s ćirilice na latinicu, nego i posebnih dodataka i sadržaja za hrvatsku manjinu. Napomenuo je da se to odnosi na udžbenike za učenike koji pohađaju izborni predmet hrvatski jezik s elementima hrvatske kulture.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova izrazio je zadovoljstvo time što je potpisan sporazum i s ostalim manjinama u Republici Srbiji.

'Želim isto tako izvijestiti da me povjerenik Johannes Hahn obavijestio o dodatnim objašnjenjima koja smo zatražili. Povjerenik će biti osobno biti angažiran na nadgledanju provođenja sporazuma oko udžbenika', kazao je Stier te očekuje da sporazum bude implementiran do četvrtog kvartala 2017. godine.

Na temelju toga što je potpisan aneks sporazuma s hrvatskom nacionalnom manjinom i dodatnih objašnjenja povjerenika Hahna, kazao je da može najaviti da će Hrvatska podići rezervu oko poglavlja 26. pregovora Srbije s Europskom unijom.

'U okviru poglavlja 23. pratit ćemo sve što se tiče statusa nacionalnih manjina u Srbiji, posebno hrvatske nacionalne manjine', naglasio je Stier.

Što se tiče izjava koje dolaze iz Srbije, a došle su i danas, Stier kaže da je njihov pristup ne uhvatiti se u to kolo, nego biti fokusiran na rezultate i učiniti poteze kada se ostvare rezultati. 'Dakle ne uzlaziti u ping-pong, nego, kao danas, reagirati kada se postignu rezultati. Takav pristup je onaj koji je najvažniji da ispunimo ciljeve vanjske politike', poručio je Stier.