SAD

Ubijen ubojica četvorice policajaca

01.12.2009 u 19:46

Bionic
Reading

Bjegunca Mauricea Clemmonsa, osumnjičenog da je u nedjelju ubio četvero policajaca u gradiću Parklandu pokraj Seattlea, u američkoj saveznoj državi Washingtonu, u utorak je ubio policajac u Seattleu tijekom rutinske provjere ukradenog automobila.

Clemmonsa (37), koji je bio naoružan pištoljem jednog od ubijenih policajaca, ustrijelio je policajac koji ga je zaustavio u ukradenu vozilu u južnom predgrađu Saettlea, rekao je glasnogovornik policije Ed Troyer, prenosi lokalni list The Seattle Times u online izdanju.

Policajac je provjerom registracijskih pločica utvrdio da je riječ o ukradenu vozilu i prepoznao bjegunca. Kad Clemmons nakon zatjeva da zaustavi automobil nije stao, policajac ga je ustrijelio s više hitaca i bjegunac je na mjestu umro od posljedica ranjavanja, kazao je glasnogovornik.

U međuvremenu su uhićene četiri osobe pod optužbom da su pomagale Clemmonsu u bijegu, a priprema se uhićenje još nekolicine njegovih pomagača, dodao je Troyer. Clemmons je, po njegovim riječima, imao jednu staru prostrijelnu ranu na trbuhu, koju je vjerojatno zadobio u okršaju s policajcima u nedjelju.

Za Clemmonsom je u nedjelju i ponedjeljak tragalo stotine policajaca diljem Seattlea i na cijelom području države Washington, pri čemu su korišteni psi tragači, helikopteri i posebne postrojbe SWAT. Vlasti su raspisale i nagradu od 125.000 dolara za obavijest koja bi vodila njegovu uhićenju.

Glasnogovornik Troyer je kazao da su bjeguncu rođaci i prijatelji osigurali medicinsku pomoć, mobitele, novac i dogovarali njegov odlazak iz države, te lažnim izjavama zavaravali istragu.


Vlasti navode da je Clemmons u nedjelju u kafiću u Parklandu, oko 55 km južno od Seattlea, hladnokrvno ubio četvero policajaca dok su na svojim laptop-računalima sređivali zapisnike, a ostale je goste i konobare poštedio.

Nakon pucnjave, u kojoj ga je jedan od umirućih policajaca ranio u tijelo, Clemmons je pobjegao. Ubijeni su policajci Mark Renninger (39), Ronald Owens (37), Tina Griswold (40) i Greg Richards (42), iza kojih je ostalo devetero djece.

Policija navodi kako nije utvrđeno što je nagnalo Clemmonsa da otvori vatru na policajce. Bio je pod stalnom policijskom paskom, a njegovo ponašanje u zadnje je vrijeme opisivano kao nepredvidivo. Iza njega je bila duga kriminalna prošlost s nizom optužaba i presuda za provale, pljačke i nasilje. Prošli je tjedan, uz jamčevinu od 150.000 dolara, pušten iz pritvora u koji je dospio pod optužbom za napad na policajca i silovanje djeteta.

U Arkansasu, gdje je prije živio, osuđen je na 92 godine zatvora, ali je 2000. oslobođen nakon izdržanih 10 godina odlukom tadašnjeg guvernera Mikea Huckabeeja, neuspješna kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju 2008.

Iako su nasilje i oružani napadi s višestrukim žrtvama sve češći u SAD-u, čiji građani privatno posjeduju više od 200 milijuna komada vatrenog oružja, ubojstvo četvero policajaca u Seattleu izazvalo je veliko zanimanje i ogorčilo američku javnost, a nacionalne TV mreže i drugi mediji posvetili su golemu pozornost tom tragičnom događaju.