PAD ORMARA 'MALM'

Ikea isplaćuje ogromnu odštetu zbog smrti troje djece

22.12.2016 u 14:27

Bionic
Reading

Ikea je pristala isplatiti 50 milijuna dolara obiteljima troje male djece koja su smrtno stradala prilikom prevrtanja ormara kupljenih u lancu trgovina tog švedskog proizvođača pokućstva, objavila je odvjetnička tvrtka koja zastupa obitelji u srijedu.

Novac će u jednakim svotama biti isplaćen trima obiteljima, rekla je odvjetnička tvrtka Feldman Shepard čije je sjedište u Philadelphiji.

Ikea će donirati dodatnih 250.000 američkih dolara dječjim bolnicama i neprofitnim skupinama za zaštitu djece, posebice za zaštitu djece od nesreća zbog prevrtanja namještaja, prema izjavi.

Švedska tvrtka potvrdila je da je postignut "privremeni dogovor" no nije dalje komentirala osim izjave da dogovor još nije sudski potvrđen.

Prema objavama na Ikeinoj internetskoj stranici u studenome izgleda da su s ormarima "Malm" povezana četiri nesretna slučaja sa smrtnim ishodom, zbog čega je tvrtka s tržišta povukla 29 milijuna ladičara i ormara.

"Povučeni ladičari i ormari nestabilni su ako nisu primjereno pričvršćeni za zid te predstavljaju ozbiljnu prijetnju zbog mogućeg prevrtanja zbog čega mogu stradati djeca", rečeno je.

Kao dio postignutog dogovora tvrtka će povećati financiranje programa podizanja svjesnosti rizika zbog prevrtanja namještaja i u SAD-u će prodavati samo ladičare i ormare koji ispunjavaju sigurnosne standarde, navodi se u izjavi odvjetničke tvrtke Feldman Shepard.

Ranije ovog mjeseca Ikea je objavila gotovo 20 postotno povećanje godišnjega profita na 4,5 milijardi američkih dolara.