TERORISTIČKI NAPAD U BERLINU

Kamion se zaletio u masu na božićnom sajmu, najmanje devet mrtvih

19.12.2016 u 20:59

  • +6

Teroristički napad u Berlinu

Izvor: Reuters / Autor: Fabrizio Bensch, Pawel Kopczynski

Bionic
Reading

U gomilu posjetitelja velikog božićnog sajma u Berlinu u ponedjeljak navečer zaletio se kamion poljskih registracijskih oznaka usmrtivši najmanje devet osoba, dok je broj ozlijeđenih neslužbeno veći od 50. Mediji prenose da je policija kod kolodvora Zoo privela vozača kamiona, dok je suvozač, službeno je potvrđeno, preminuo. Identitet žrtava zasad još nije poznat pa se ne zna ni ima li među stradalima hrvatskih državljana

Policija je putem Twittera potvrdila da je u incidentu koji se dogodio u zapadnom dijelu Berlina, na trgu Breitscheidplatz nedaleko od poznate shopping ulice Kurfürstendamm, poginulo devet ljudi, a građane moli da ne izlaze na ulice i da ne objavljuju medijske zapise s mjesta događaja na društvenim mrežama, već da izravno kontaktiraju policiju ukoliko imaju važna saznanja o događaju.

Međutim, policija još istražuje je li uhićeni muškarac bio vozač teretnjaka koji se zabio u ljude na sajmu kod crkve Kaiser-Wilhelm u zapadnom Berlinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel 'oplakuje mrtve', poručio je njezin glasnogovornik Steffen Seibert dodavši kako se nadaju da se mnogim ozlijeđenima može pomoći.


U međuvremenu, na Facebooku je pokrenuta stranica provjere statusa u izvanrednoj situaciji, gdje osobe mogu potvrditi da su na sigurnom.

Hrvatski veleposlanik u Njemačkoj Ranko Vilović izjavio je Hini da je identitet žrtava zasad nepoznat: 'Identitet žrtava se zasad ne zna, policija to još nije objavila. Znamo da je poginulo devet ljudi, a broj ranjenih raste i sada ih je više od 50.

Naime, u Berlinu živi između 15.000 i 17.000 Hrvata, a ni hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova još nije izvijestilo o tome ima li među stradalima hrvatskih državljana, no izražava sućut žrtvama.


Der Spiegel javlja kako je vozilo viđeno oko 20 sati na križanju ulica Kantstrasse i Budapester Strasse, nakon čega je iznenada skrenulo u zonu gdje je postavljen božićni sajam.

List Berliner Morgenpost objavio je fotografije razbijenih stolova i štandova na božićnom sajmu.

Prema pisanju tiskovne agencije DPA, policija procjenjuje da je kamion prešao 50 do 80 metara po površini sajma tijekom incidenta koji se dogodio u 20,14 sati.

'Istražujemo je li to bio teroristički napad, ali još ne znamo što je u pozadini ovog tragičnog događaja', izjavio je glasnogovornik policije za AFP.

Britanski očevidac, Mike Fox, rekao je za Associated Press da ga je kamion promašio za tri metra dok je vozeći po sajmu probijao stolove i drvene stalke.

'To je definitivno namjerno', rekao je turist iz Birminghama.

Prema izvješćima lokalnih medija, kamion pripada poljskom autoprijevozniku registriranom u Gdanjsku. Vlasnik tvrtke, imenovan kao Ariel Z. izjavio je za poljski radio TVN24 da je njegov rođak u tom kamionu putovao u Berlin. Želio je provesti noć u gradu, rekao je Ariel, dodajući kako ne može zamisliti da je njegov rođak prouzročio takvu nesreću jer ima 15 godina vozačkog iskustva.

'Moje misli su s rodbinom žrtava i onima ozlijeđenim u ovom strašnom incidentu. Ja sam u stalnom kontaktu sa snagama sigurnosti u Berlinu i ponudio sam im svu moguću pomoć od savezne policije', kazao je novinarima njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller nalazi se na mjestu događaja i opisuje situaciju kao dramatičnu te poručuje da su njegove misli uz obitelji žrtava, a građane Berlina uvjerava da snage sigurnosti imaju situaciju pod kontrolom





Napad u Berlinu podsjeća na onaj u srpnju u Nici kada se terorist na poznatoj gradskoj šetnici kamionom zabio u gomilu koja je na promenadi gledala vatromet povodom proslave francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje, usmrtivši pritom 86 osoba. Odgovornost za taj napad je preuzela Islamska država.

Tijekom poslijepodneva, u Ankari je ubijen ruski veleposlanik, dok je u Zürichu došlo do pucnjave u islamskom centru, u kojoj su ranjene tri osobe.