ROMPUY U LJUBLJANI

Predsjednik EU-a hvali arbitražni sporazum

01.12.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Novoimenovani predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy istaknuo je u utorak, nakon razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, slovensko-hrvatski Sporazum o arbitraži kao primjer kako se otvorena pitanja rješavaju na europski način

LJUBLJANA - Iako odnosi Slovenije i Hrvatske nisu bili u središtu njegova razgovora sa slovenskim premijerom, Van Rompuy je na konferenciji za novinare nakon sastanka s Pahorom rekao da će učiniti iznimku iako do 1. siječnja iduće godine, kad službeno preuzima dužnost, ne daje političke izjave.

"Sporazum o arbitraži između Slovenije i Hrvatske potpisan u Stockholmu vrlo je dobar primjer kako se otvorena pitanja rješavaju na europski način. To je i dokaz hrabrosti vodstva, što je pokazalo dvoje premijera", rekao je Van Rompuy.

Dodao je da je Sporazum o arbitraži vrlo važan kao primjer drugim državama zapadnog Balkana te da ga zato sada treba i ratificirati.

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je nakon sastanka s Rompuyem da su, osim europskih pitanja, razgovarali i o stanju na zapadnom Balkanu.

Ako Europska unija ocijeni da je slovenska uloga u procesu stabilizacije regije potrebna, Slovenija je u tome spremna biti konstruktivan čimbenik, rekao je slovenski premijer.

Novi čelnik Europske unije rekao je da je cilj njegovih prvih posjeta državama članicama upoznavanje i uspostava što bližih odnosa s predsjednicima vlada zemalja članica kako bi uspješno mogao preuzeti svoju funkciju 1. siječnja iduće godine. Van Rompuy je istaknuo da će njegova uloga održavati kontinuitet i jedinstveno djelovanje unutar EU. Dvojica sugovornika rekli su da su razgovarali o aktualnim pitanjima Europske unije kao što su financijska kriza, klimatske promjene, energetska sigurnost itd.

Novog čelnika Europske unije primio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Van Rompuy je u utorak boravio u kraćem posjetu Sloveniji u sklopu kratke europske turneje uoči proslave stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Kako navode slovenski izvori, njegov posjet Ljubljani planirao se već nekoliko mjeseci, još u vrijeme dok je vodio belgijsku vladu.