OTVORENA BIRALIŠTA

Rumunji biraju novu vlast, socijaldemokrati favoriti

11.12.2016 u 08:26

Bionic
Reading

Rumunji su u nedjelju počeli glasovati na parlamentarnim izborima koji bi prema anketama mogli na vlast vratiti socijaldemokrate, godinu dana nakon što je socijalaldemokratski premijer Victor Ponta bio prisiljen dati ostavku zbog korupcijskih afera

Oko 19.000 biračkih mjesta, od kojih 417 u inozemstvu, otvorilo se u 6,00 sati a zatvaraju se u 21,00.

Ukupno 18,8 milijuna glasača pozvano je da da svoj glas kako bi se izabralo 466 zastupnika i senatora, a istraživanja javnog mišljenja uoči izbora davala su prednost Socijaldemokratskoj stranci (PSD).

Iznenađenju se ipak nada koalicija desnog centra u kojoj se nalaze Nacionalna liberalna stranka (PNL) i savez Spasimo Rumunjsku (USR).

Rumunjski parlamentarni izbori više su referendum o korupciji nego glasanje o politici. Nijedna druga tema nije toliko dominirala kampanjom uoči parlamentarnih u zemlji u kojoj je rašireno mišljenje da se političari kandidiraju za vlast samo kako bi se dodatno obogatili.

Premijer Dacian Ciolos izjavio je kako će izbori pokazati stav birača o vladinoj borbi protiv korupcijskih skandala. Specijalizirani tužitelji proteklih su mjeseci započeli istrage protiv tisuće službenika, no ne zna se hoće li to biti dovoljno da aktualna vlada ostane na vlasti.

Tehnokrat Ciolos funkciju premijera preuzeo je prije godinu dana, nakon uličnih prosvjeda i optužbi o korupciji koji su prisilili Pontu na ostavku.

To je uslijedilo nakon požara u disko klubu u Bukureštu 30. listopada u kojem su poginule 64 osobe. Deseci tisuća ljudi izišli su tada na ulice, prisilivši Pontu i vladu PSD-a na ostavku.

Tada je na vlast došla tehnička vlada na čelu s Ciolosom, bivšim europskim povjerenikom.

Ponta je napustio i funkciju predsjednika PSD-a, stranke koju sada vodi Liviu Dragnea.

Ta je stranka rekla da će tek nakon što se oformi parlament otkriti ime svoj mogućeg premijera.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je da mandat za sastavljanje nove vlade neće dati nijednoj osobi protiv koje se vodio pravni postupak, što bi isključilo i Dragneu i Pontu.

U slučaju pobjede, stranke desnog centra trebale bi predložiti Ciolosa za novog premijera.

USR-u, novoj stranci koja se pojavila prije samo pola godine, ubrzano raste podrška, te je vjerojatno da će skupiti i više od 19 posto glasova koliko predviđaju ankete.

Očekuje se da će zbog izjednačenih rezultata velikim stranka za formiranje nove vlade biti potrebne manjinski partneri.