ISKOČIO S TRAČNICA

Stravična eksplozija vlaka u Bugarskoj, najmanje sedam mrtvih

10.12.2016 u 17:59

Bionic
Reading

Najmanje je sedam osoba izgubilo život u eksploziji vlaka s cisternama s plinom koji je iskočio iz tračnica na stanici Hitrino na sjeveroistoku Bugarske, a vlasti strahuju da će broj žrtava još rasti.

U strašnoj nesreći ozlijeđeni su deseci ljudi. U eskploziji je uništena stanica, upravne zgrade i dvadestak kuća u mjestu Hitrino, javlja AFP. Tridesetak kuća je oštećeno. Krajem poslijepodneva selo je bilo pusto jer su ga vlasti evakuirale iz sigurnosnih razloga. Spasioci tragaju za preživjelima.

Ministar zdravlja Petar Moskov ranije je izjavio da je 29 osoba hopitalizirano, od kojih je devet u kritičnom stanju. Pregledano je i dvadeset troje lakše ozlijeđenih.

Regionalna inspekcija za okoliš je potvrdila u subotu da zrak nije zagađen iznad dozvoljenih normi, osim sitnih čestica prašine. Civilna zaštita je tijekom poslijepodneva evakuirala cijelo selo od tisuću stanovnika.

U željezničkoj kompoziciji bilo je 20 cisterna s propilenom i četiri s propan-butanom. Vlak je na ulazu u stanicu Hitrinu iskočio iz tračnica a zadnja dva prazna vagona su udarila o električni stup, rekla je Asja Jordanova, glasnogovornica policije u Šumenu.

Eksplozija se dogodila u 5.37 sati na željezničkoj stanici u tom mjestu, stotinjak kilometara od Varne, najveće bugarske luke na Crnom moru.