CITIRAO BOBA DYLANA

Kolumbijski predsjednik primio Nobelovu nagradu za mir

10.12.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos u subotu je primio Nobelovu nagradu za mir te je pritom istaknuo kako je postizanje dogovora o završetku 52 godine dugog građanskog rata s marksističkim pobunjenicima "tračak nade" za rješavanje svjetskih sukoba od Sirije do Južnog Sudana.

"Rat koji je donio toliko patnje i bijede zajednicama diljem naše prekrasne zemlje je napokon završio", rekao je Juan Manuel Santos u svom govoru na svečanosti dodjele u Oslu koji je popraćen ovacijama prisutnih, prenosi dpa.

Santos je istaknuo kako je Kolumbija crpila inspiraciju iz drugih mirovnih procesa poput onih u Južnoafričkoj Republici ili Sjevernoj Irskoj.

Santos je primio nagradu koja uključuje zlatnu medalju, diplomu i ček na 8 milijuna švedskih kruna (oko 820 tisuća eura) zbog svojih nastojanja da okonča sukobe s marksističkim pobunjenicima FARC-a u kojima je poginulo 220 tisuća ljudi.

"Kolumbijski mirovni sporazum je tračak nade u svijetu u kojem vlada toliko mnogo sukoba i netolerancije", rekao je Santos dodajući kako je jedna američka studija nazvala taj dogovor najopsežnijim od 34 mirovnih sporazuma potpisanih u protekla tri desetljeća.

"To pokazuje da ono što se na prvi način čini nemoguće kroz ustrajnost može postati stvarno čak i u Siriji ili Jemenu ili Južnom Sudanu", rekao je Santos u svom govoru pred publikom u kojoj su sjedile žrtve tog rata, ali i norveški kralj Harald.

Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) nisu pozvane na događaj osim španjolskog odvjetnika koji ih zastupa. Neki analitičari smatraju da je vođa pobunjenika Rodrigo Londono zaslužio podijeliti nagradu sa Santosom.

Publika je pljeskom popratila prisustvo oko desetero žrtava sukoba koje je predstavio kolumbijski laureat. Među njima je bio Leyner Palacios, čovjek za kojeg je Santos istaknuo da je izgubio 32 bližnjih, uključujući roditelje i troje braće, u minobacačkom napadu FARC-a na crkvu 2002. godine. Palacios je kimnuo glavom kad je predsjednik istaknuo da je on oprostio napadačima.

Mirovni sporazum je skoro propao u listopadu nakon što su ga kolumbijski birači odbacili na referendumu, smatrajući da je prva verzija bila preblaga prema pobunjenicima. Izmijenjenu verziju je prošlog mjeseca prihvatio kongres, no ona ovog puta nije bila tema referenduma usprkos zahtjevima velike oporbene stranke.

Berit Reiss-Andersen
, članica peteročlanog odbora za dodjelu nagrade, u govoru predstavljanja naglasila je kako je Santos bio "pokretačka snaga" dogovora, te da je taj mirovni proces trebao "svu međunarodnu podršku koju je mogao dobiti" nakon referenduma.

Santos se u svojem govoru referirao i na drugog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, američkog kantautora Boba Dylana koji je nagrađen za književnost.

"Koliko je još smrti potrebno kako bi znao da je previše ljudi umrlo?", citirao je kolumbijski predsjednik Dylanovu pjesmu "Blowin' in the wind".