OPĆA SKUPŠTINA

UN-a izglasao rezoluciju o prekidu vatre u Siriji

09.12.2016 u 21:40

Bionic
Reading

Opća skupština Ujedinjenih naroda je sa 122 glasova "za" i 13 "protiv" izglasala rezoluciju za prekid sukoba u Siriji, omogućavanje pristupa humanitarne pomoći diljem države, te završetak svih opsada, uključujući onu u Alepu, što bi na snagu trebalo stupiti odmah

Na glasanju oko rezolucije čiji je nacrt izradila Kanada suzdržano je bilo 36 država. Rezolucije Opće skupštine su neobvezujuće, no imaju političku težinu.

Ova je rezolucija donesena samo nekoliko dana nakon što Vijeće sigurnosti nije uspjelo donijeti sličnu rezoluciju koja je zatražila prekid vatre u Alepu, a koju su blokirale Kina i Rusija, dvije stalne članice Vijeća s pravom veta, objavio je UN na svojim stranicama.

Sirijska vojska u petak je nastavila s ofenzivom u Alepu borbama na tlu i zračnim napadima, pokušavajući u potpunosti osvojiti istok tog grada kojeg drže pobunjenici. Ako u tome uspiju, to bi bio korak bliže pobjedi u građanskom ratu za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

"Glasujemo da ustanemo i Rusiji i Assadu poručimo da prestanu s pokoljem", izjavila je američka veleposlanica u UN-u Samantha Power prije no što se glasovanje održalo.

Rusija je bliska saveznica Sirije kojoj već više od godinu dana pruža vojnu pomoć.

Ruski veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin u četvrtak je o rezoluciji izjavio: "Očekivati da će ona proizvesti neki dramatični preokret u Siriji je nerealno".

Ta rezolucija traži od glavnog tajnika UN-a da za 45 dana izvijesti o njezinoj provedbi i o preporukama "za načine zaštite civila".

Veleposlanik Kanade u UN-u Marc-Andre Blanchard priznaje kako rezolucija nije rješenje za sukob, no da je riječ o važnom dokumentu.

"To je podsjetnik da nam životi sirijskog naroda trebaju biti prioritet. Oni jesu naš prioritet i svijet neće biti tiho dok oni bespomoćno pate", izjavio je kanadski diplomat prije glasovanja.

Sirijski veleposlanik Bashar Ja'afari rekao je kako se Sirija bori protiv terorizma "u ime cijelog svijeta". Istaknuo je kako unilateralne sankcije Siriji "na prvom mjestu utječu na sirijske građane i sprječavaju sirijsku vladu da odgovori na dnevne potrebe građana, pogotovo onih koji su u nepovoljnom položaju zbog terorističkog rata nametnutog njegovoj državi Siriji".

Čurkin je također osudio te sankcije.

"Polako gušite populaciju za koju vatreno tvrdite da za nju marite", rekao je ruski veleposlanik u petak.