IZBORI U MAKEDONIJI

Mogu li Makedonci svrgnuti skandalima uzdrmanog Gruevskog?

11.12.2016 u 08:00

  • +6

Predizborna kampanja u Makedoniji

Izvor: Reuters / Autor: Ognen Teofilovski

Bionic
Reading

Dvadeset mjeseci nakon skandala s prisluškivanjem koji je do temelja uzdrmao malu balkansku državicu Makedoniju, u nedjelju se u njoj održavaju parlamentarni izbori. U veljači 2015. oporba je optužila tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog i šefa protuobavještajne službe za prisluškivanje telefonskih razgovora više od 20.000 ljudi. Uslijedili su tjedni neizvjesnosti nakon što je oporba izišla na ulice i zatražila ostavku premijera Gruevskog

Kriza je razriješena putem Europske unije, a dogovoreno je da Nikola Gruevski odstupi (što je on i učinio, formalno prepustivši poziciju šefa vlade stranačkom kolegi Emilu Dimitrijevu) te da se raspišu prijevremeni izbori. Političari su također dogovorili da će imenovati posebnog tužitelja koji će istražiti skandal s prisluškivanjem, depolitizirati medije i srediti popise birača. Ništa ili jako malo je napravljeno od sklapanja dogovora. Iako je oformljeno posebno tužiteljstvo, ono je suočeno s brojnim opstrukcijama, tako da istrage o prisluškivanju idu sporo.

Dogodilo bi se veliko iznenađenje kada Gruevski, koji suvereno vlada Makedonijom već deset godina i drži sve poluge vlasti, ne bi pobijedio. Njegov VMRO-DPMNE pred glavnim konkurentima, oporbenim socijaldemokratima prema istraživanjima javnog mnijenja ima 12 posto prednosti. Gruevski je dugo na meti kritika iz zemlje i inozemstva zbog narušavanja demokratskog poretka i vladavine prava u Makedoniji.

Međutim, u posljednjih godinu i pol službeno Skopje postalo je iznimno važan partner EU-a zbog suradnje u sprečavanju migrantske krize tijekom koje je više od milijun ljudi, bježeći od ratova na Bliskom istoku, potražilo spas unutar Europske unije. Mnogi od tih emigranata u EU su ušli takozvanom balkanskom rutom, prelazeći iz Turske u Grčku i onda preko Makedonije, Srbije i Hrvatske utočište pronašli u bogatim zemljama Zapadne Europe.


Shodno tome, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz došao je na završni skup podržati Gruevskog i VMRO pred izbore. Podsjetimo, Austrija je na svoju ruku mimo Europske unije organizirala sastanke sa zemljama balkanske rute, što je izazvalo bijes Grčke koje nije pozvana. Što se tiče Kurzove podrške Gruevskog, ona je imala kontraefekt i umjesto pohvala, u medijima su obojica naišla na oštre kritike zbog izljeva naklonosti i prijateljstva kako u Makedoniji tako i u Austriji. Svatko iz svojih razloga.

U razgovoru za Reutersbritanski politički analitičar i stručnjak za Balkan James Ker-Lindsay kazao je da su izbori u Makedoniji test sposobnost EU-a da obuzda rastući autoritarizam na jugoistoku Europe. Smatra da je ključ svega u migrantskoj krizi i u Makedoniji su to dobro shvatili. Pozicija prve države na braniku Europe od vala izbjeglica i emigranata ojačala je pregovaračke pozicije Skopja. Posebno je bitno naglasiti da je moć EU-a nad Makedonijom u potpunosti okopnjela zbog potpunog zastoja u pristupnim pregovorima zbog blokade Grčke.


Grčka već godinama blokira zahtjev Skopja za primanjem u EU i NATO zbog spora oko imena Makedonija, kako se zove i grčka sjeverna pokrajina. Stav Atene obeshrabrio je Skopje pri provođenju reformi i potaknuo nepovjerenje Makedonaca prema Bruxellesu. U najnovijem izvještaju o napretku Makedonije Bruxelles navodi da nova vlada mora poštovati nezavisnost pravosuđa i slobodu medija i uhvatiti se u koštac kako bi definirala ponekad nejasne linija između države i političkih stranaka.

Pobjedom Gruevskog potpora prema članstvu u EU-u mogla bi se dodatno smanjiti. Na izborima se natječu i tri albanske stranke od kojih će najuspješnija sasvim sigurno zauzeti mjesto manjeg partnera u budućoj vladajućoj koaliciji. Albanci čine trećinu od dva milijuna stanovnika Makedonije. Zaključno, pobjeda VMRO-a i Gruevskog mogla bi samo produbiti političku krizu u Makedoniji, a nisu isključeni ni novi prosvjedi naroda i potencijalni nemiri.