VOJNA OPERACIJA

Lavrov objavio prekid sirijskih udara u Alepu

08.12.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Sirijska vojska je prekinula borbene operacije u Alepu kako bi omogućila izvlačenje civila, rekao je u četvrtak u Hamburgu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov

"Mogu vam reći da su danas na istoku Alepa prekinute borbene operacije sirijske vojske jer je u tijeku velika operacija izvlačenja civila", rekao je na rubu zasjedanja Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) a prenose ruske agencije.

"Osam tisuća ljudi izvući će se putem dugim pet kilometara", dodao je Lavrov koji sudjeluje na tom zasjedanju.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je ocijenio da je to "znak da bi se nešto pozitivno moglo dogoditi".


Lavrov je usto najavio da će se rusko-američki vojni i diplomatski pregovori održati u subotu u Ženevi "kako bi se dovršio posao (...) na pronalasku rješenja problema u istočnom Alepu".

Na tim će se pregovorima razgovarati o planovima izvlačenja pobunjeničkih boraca i civila koji to žele, rekao je ruski ministar.

Lavrov i njegov američki kolega John Kerry u četvrtak su kratko razgovarali u prigodi susreta u Hamburgu, ali je jedan američki čelnik rekao da nije bilo "napretka ni zaključaka u vezi s Alepom".

Lavrov je objavio ovu informaciju pošto je u srijedu šest zapadnih zemalja, među kojima i Sjedinjene Države, zatražilo "trenutačni prekid vatre" zbog moguće "humanitarne katastrofe" u Alepu, pozivajući Rusiju i Iran da "iskoriste svoj utjecaj" na sirijski režim kako bi se to postiglo.