BIVŠI PREMIJER FBIH

Ovog čovjeka terete da je državu oštetio za 22 milijuna eura

08.12.2016 u 19:21

Bionic
Reading

Vlada Federacije BiH u četvrtak je kazneno prijavila bivšeg premijera ovoga entiteta Nermina Nikšića, čelnika SDP-a BiH, smatrajući da je oštetio federalni proračun za 22 milijuna eura preuzimanjem duga za jednu posrnulu kompaniju koja je bila u postupku stečaja

Na sjednici vlade Federacije BiH ovlašteno je ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nadležnom tužiteljstvu podnese kaznenu prijavu protiv Nikšića i N.N. osobe koja se sumnjiči za kriminal zbog preuzimanja obveza za drvnu kompaniju Krivaju iz Zavidovića koja je privatizirana.

"Postoji opravdana i osnovana sumnja da je preuzimanjem duga koji vlada nije obvezna platiti, naročito za subjekt koji je u postupku stečaja, nanesena velika šteta federalnom proračunu. To ima elemente kaznene odgovornosti, a svakako može imati nemjerljive posljedice po proračun FBiH, jer federalna vlada nema zakonskih obaveza prema radnicima u stečaju", navodi se u priopćenju vlade Federacije BiH.


Pojašnjava se kako je bivši premijer Nermin Nikšić zajedno s jednim zaposlenikom vlade Federacije BiH počinio kaznena djela "udruživanje u organizirani kriminal i korupciju" za zloporabu službenog položaja i ovlasti, zloporabu ovlasti u službenom poslovanju, prijevaru, krivotvorenje isprava na temelju čega je oštećen proračun Federacije BiH za oko 22 milijuna eura.

Budući je ugovor i dalje na snazi, vlada FBiH je obvezna ispunjavati odredbe i zbrinjavati radnike Krivaje iz Zavidovića u stečaju, na što se obvezala štetnim ugovorom kojega je potpisao Nikšić.