ERDOGANU TRN U OKU

Turska policija udarila po sljedbenicima propovjednika Gulena

08.12.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Turska policija počela je u četvrtak operaciju uhićenja gotovo 60 visoko rangiranih sljedbenika propovjednika Fethullaha Gulena, objavila je novinska agenciju Anadolu.

Vlasti planiraju uhititi 58 čelnika Gulenova pokreta u 16 od 81 pokrajine u Turskoj, uključujući Istanbul u operaciji koju je počela jutros, objavila je agencija.

Turska vlada optužuje Gulena, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama, da je okrestrirao pokušaj državnog udara u srpnju, no takve optužbe 75-godišnji Gulen odbacuje.

Više od 36.000 osoba uhićeno je otkako je spriječen državni udar, a 75.000 zaposlenika u javnim službama i članovi njihovih obitelji otpušteni su, prema izvješćima lokalnih medija.


Tisuće zaposlenih u javnim službama suspendirane su s posla. Zatvoreno je oko 170 novinskih redakcija, od kojih su mnoge bile na većinski kurdskom jugoistoku Turske, a u pritvoru je više od 120 novinara

Brojni turski vojnici i časnici su izbjegli u razne europske zemlje nakon pokušaja državnog udara i čistki koje je pokrenuo turski režim. Kontroverzni propovjednik bio je nekada saveznik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, no razlišli su se prije nekoliko godina.

Erdogan je najavio u subotu da bi Turska za još barem tri mjeseca mogla produljiti izvanredno stanje, koje je na snazi od neuspjelog državnog udara.