BAKIR IZETBEGOVIĆ

'Grabar Kitarović ne poštuje BiH, u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam'

07.12.2016 u 17:14

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pridružio se u srijedu kritikama iz te zemlje na račun hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zbog njenih izjava o prijetnji koju u BiH predstavlja radikalni islam i njegove pristalice, dodavši tome optužbe kako ona pokazuje nepoštovanje prema BiH i miješa se u unutarnje stvari, ali i tvrdnju da "u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam"

"Smatram da bi svi lideri u regiji trebali dva puta razmisliti prije nego se upuste u komentiranje situacije i problema u susjednim državama. Predsjednica Grabar-Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom vodstvu", kazao je Izetbegović u intervjuu za agenciju Fena.

Hrvatskoj je predsjednici predbacio njenu konstataciju o BiH kao "neemancipiranoj zemlji", kao i komentare o odijevanju Bošnjaka koje se, po njenim riječima, promijenilo pod utjecajem radikalnog islama, a ustvrdio je kako ona preuveličava problem islamskog ekstremizma u BiH uvećavajući višestruko brojke koje govore o povratnicima s iračko-sirijskih ratišta.


"Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetaka a ne par tisuća kako je to ustvrdila predsjednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabilježen niti jedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspješno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj", kazao je Izetbegović.

"I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali takve pojave komentirati", kazao je Izetbegović.

"Nadam se da će predsjednica Grabar-Kitarović ubuduće postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu, a nama prepustiti brigu za naše", poručio je Izetbegović.