RATNI ZLOČIN

Osam uhićenih zbog ubojstva 120 civila iz Prijedora

06.12.2016 u 12:15

Bionic
Reading

Osam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su sudjelovali u ubojstvu najmanje 120 osoba nesrpske nacionalnosti s područja Prijedora i u etničkom čišćenju provedenom na samom početku rata u toj zemlji, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

U jutarnjim satima u velikoj policijskoj akciji pronađeni su i privedeni Slobodan Taranjac (60), Miodrag Glušac (52) Ranko Babić (64), Marinko Praštalo (53) Ranko Došen (56), Zdravko Panić (57), Trivo Vukšić (50) i Milan Vukić (65).

Kako je pojašnjeno iz državnog tužiteljstva svi su osumnjičeni da su u vrijeme širokog i sustavnog napada vojske, policije i paravojnih postrojbi protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Ti su zločini počinjeni u srpnju 1992. kada su osmorica uhićenih kao pripadnici tzv. kriznog stožera snaga bosansih Srba na području Prijedora zarobili oko 120 muškaraca među kojima je bilo i petnaest malodobnih osoba. Zatočenike su potom tri dana zlostavljali na mjesnom nogometnom stadionu i u zgradi doma kulture a od posljedica mučenja preminulo je između 10 i 15 zatočenih.

Svi ostali zatočenici potom su odvedeni na lokalitet rudnika Ljubija gdje su strijeljani. Masakr je ipak preživjela nekolicina zatočenika koji su potom svjedočili o ovom zločinu i doprinijeli otkrivanju počinitelja. Nakon rata tijela ubienih pronađena su u masovnim grobnicama Redak I i Redak II a desetak tijela pronađeno je tek 2016. i to na odvojenoj lokaciji.

Svi uhićeni bit će nakon policijske obrade predani Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti određivanje pritvora.