DUBAI NA KOLJENIMA

Slom arapskog Disneya - potres bez tsunamija

30.11.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Dionice Ujedinjenih Arapskih Emirata survale su za šest do sedam posto u ponedjeljak, nakon što je burza otvorena prvi put otkako je Dubai prošlog tjedna zatražio šestomjesečnu odgodu vraćanja milijardi dolara duga, prestravivši time svjetska tržišta. Dionice Abu Dhabija pale su za 7,1 posto, a Dubaija za 5,9 posto. Regionalna tržišta zatvorena su od 26. studenoga zbog praznika Eid al-Adha

Dionice banaka i građevinskih poduzeća predvode u padu Dubaija i Abu Dhabija, dok lokalni investitori prvi put imaju priliku reagirati na zahtjev tvrtke u državnom vlasništvu Dubai World i njezine tvrke kćeri Nakheel, 'oca' simbola novovjekog luksuza - umjetnog palminog otoka.

Dug konglomerata Dubai Worlda u kolovozu je iznosio 59 milijardi dolara, a ukupni dug Dubaija iznosi 80 milijardi dolara, uloženih u preobrazbu nekoć pasivnog ribarskog grada u regionalni financijski i turistički centar.

Strah od Dubai-efekta

Svjetski analitičari tvrde da bi ovo mogao biti treći val krize: nakon hipotekarnih kredita i visokoizloženihbanaka, problem postaju državni dugovi. No čini se da su se brige oko potencijalnog Dubai-efekta stišale tijekom vikenda, rekao je Eddy Chen, zamjenik predsjednika National Investment Trust Co. Ltd. u Tajvanu. 'Postupno se shvaća da je Dubai bio jedinstven slučaj i da se ne odražava na globalnu ekonomsku situaciju', dodao je Chen. Američki indeksi u petak su pali za 1,4 do 1,7 posto, gotovo upola manje od azijskih tržišta. 'Burze su pretjerale u petak. Zahtjev Dubai Worlda neće utjecati na zarade banaka', rekao je analitičar Rock Lam iz Phillips Securitiesa.

Globalna tržišta prošlog su tjedna izrazila bojazan da će problemi dugovanja Dubaija rezultirati efektom sličnim onom koji je kolaps Lehman Brothersa prouzročio na financijsku krizu prošle godine. No dionice UAE pale su manje nego što su se neki analitičari u početku pribojavali, a štetu su donekle sanirale azijske burze. Pomoglo je i jamstvo centralne banke UAE da će podržati regionalne banke, kao i najava bogatog Abu Dhabija da će pružiti selektivnu podršku tvrtkama susjednog Dubaija.

Analitičari tvrde da su na pad kredibiliteta Dubaija osobito utjecale tri stvari: sumnjivi 'tajmnig' objave zahtjeva (u predvečerje muslimanskog praznika Eid al-Adhe), nedostatak komunikacije s investitorima i nedostatak detalja o planovima odgode vraćanja duga.

Lokalni mediji i pojedini vodeći biznismeni tvrde pak da su problemi preuveličani. Khaleej Times, dnevnik na engleskom jeziku, u ponedjeljak piše da će vlasti Dubaija analizirati situaciju i srediti sve ono što ne štima u tvrtki Dubai Inc. 'Potreba za restrukturiranjem Dubai Worlda je stvarna, a odluka da joj se pristupi pokazuje zrelost čelnika emirata', piše dnevnik u uvodniku.

Abu Dhabi, bogata prijestolnica sedmeročlane federacije Ujedinjeni Arapski Emirati, odlučit će na koji način pomoći susjednom Dubaiju, najavio je visoki dužnosnik naftom bogatog Abu Dhabija za Reuters. 'Pogledat ćemo obveze Dubaija i suočiti se s njima od slučaja do slučaja. To ne znači da će Abu Dhabi preuzeti sve njihove dugove', rekao je dužnosnik.

Uz dozu zavisti, konzervativni Abu Dhabi zamjera Dubaiju nedostatak ukusa, frivolnost i obijest. Moguće je da su čelnici Abu Dhabija dopustili poniženje Dubaija kako bi susjede naučili lekciji, ali i iz straha da će posljedice idućeg sloma biti daleko veće od današnjih.

Za razliku od Abu Dhabija, Dubai se mora zaduživati kako bi financirao vlastitu budućnost. Uz postupni oporavak, Dubai će i dalje zarađivati na svojim nekretninama, turizmu, trgovini i financijskoj industriji. Jedan bankar opisao je emirate kao 'integriranu servisnu industriju, poput veoma velikog Euro Disneya'. Takva industrija, piše Economist, može i treba snositi dugovanja. No još uvijek treba naučiti da se dugovi vraćaju na teret mušterija - korisnika usluga, a ne špekulanata.