RADIKALIZACIJA ISLAMA

Predsjednica naljutila javnost u BiH. Je li (ovoga puta) bila u pravu?

05.12.2016 u 20:20

Bionic
Reading

Problem radikalnog islama u Bosni i Hercegovini postoji već godinama, praktički od završetka rata u toj zemlji, samo se pred njim do sada zatvaralo oči. Nakon što je hrvatska predsjednica otvoreno u intervjuu za Defense News prošlog tjedna kazala da se radikalizira islam u Bosni i Hercegovini našla se na meti kritike dijela tamošnje javnosti

Najglasniji su bili Senad Hadžifejzović, voditelj jedne od najgledanijih informativnih emisija u zemlji, a koji je svoju kritiku 'začinio' seksističkom uvredom, i bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, shvativši njezinu izjavu kao napad na Bošnjake te zatraživši ispriku. Senada Šelo Šabić, znanstvena suradnica s Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), kojoj je djelokrug rada, između ostaloga, upravo Bosna i Hercegovina, kaže da je poznato da taj problem tinja već godinama, ali se do sada gurao pod tepih jer se nije htjelo dolijevati ulje na vatru.

Trend urušavanja BiH se ubrzao

Predsjednica je tijekom gostovanja na sigurnosnom forumu u SAD-u očito procijenila da je sazrelo vrijeme da se nešto glasnije kaže i o tome jer je potpuno jasno da veći broj ljudi iz BiH odlazi na ratišta u Siriji i Iraku, a potom se vraćaju kući, pri čemu ih se ne prati u potpunosti.

'Trend urušavanja Bosne i Hercegovine se ubrzava nakon referenduma o Danu Republike Srpske u tom entitetu, lokalnih izbora, događanja oko Srebrenice, izjava Milorada Dodika u posljednjih mjesec dana, odnosa Rusije, stava Turske i izbora u Sjedinjenim Američkim Državama... Potpuno je jasno da je kapacitet da se BiH uredi kao funkcionalna država sve manji, a opasnosti sve veće. U tom kontekstu mogu reći da je to iznošenje činjenica na stol kako bi se natjeralo i Europu i Sjedinjene Američke Države da se pozabave BiH jer problem postoji i zemlja može otići u potpuno pogrešnom smjeru', smatra znanstvena suradnica s IRMO-a.

Radikalizacija BIH nije od jučer

Večernji list je u izdanju od ponedjeljka objavio, pozivajući se na izvješće bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), da Sarajevo postaje centar za islamske ekstremiste. List navodi da se kulturološka slika Sarajeva mijenja jer se doseljavaju brojni Arapi koju kupuju nekretnine, a da je ekstremnija verzija islama prodrla i u Islamsku zajednicu BiH. U tome veliku ulogu igra i novac koji raznim kanalima stiže u BiH iz Saudijske Arabije, Katara i ostalih bogatih zaljevskih naftnih monarhija. U izvješću SIPA-e, čije je dijelove objavio Večernjak, Nezim Halilović, imam džamije kralja Fahda u Sarajevu, koja je izgrađena saudijskim novcem, označen je kao neslužbeni vehabijski emir u Sarajevu.


Šelo Šabić kaže da su sve to stare stvari i izvještaji koji ne donose ništa novo. 'Godinama se zna da je zapravo Beč središte financiranja radikalnog islama na Balkanu. Također, sva izvješća pokazuju da su financijeri vlade zaljevskih arapskih kraljevina. Međutim priče o arapskim turistima koji doprinose radikalizaciji, o čemu se u medijima isto može čitati, odbacuje kao neosnovane.

'Postoje i snage u BiH koje smatraju da se ne dopušta, zato što u njoj žive muslimani, da postane uspješna država, tako da vlada mnogo politika zavjere i taj osjećaj ugroženosti zato što ste musliman može vas odvesti na radikalniji put', ocjenjuje Šelo Šabić.

Stručnjakinja upozorava da se tijekom godina nije učinilo ništa da se takve skupine prevenira, kontrolira i zaustavi, nego su ostavljene da se razvijaju i puštaju korijenje. Odmah nakon rata dio arapskih boraca ostao je u Bosni i Hercegovini, ali se većinom nisu integrirali u redovan život, nego su formirali svoje krugove kroz koje su počeli širiti ideologiju. 'Nailazili su na prijemčivost kod ionako dezorijentiranih, neintegriranih, nezadovoljnih i nezaposlenih u Bosni, zemlji koja i tako šlepa', kaže nam Šelo Šabić. Zato je jako važno stvoriti funkcionalnu državu jačanjem stabilnih institucija, ali i ekonomije.